Децата, чийто кандидатури за прием в детските градини и ясли в София са направени вчера, няма да участват в първото класиране на 17 май. Това увери зам.-кметът по дигитализацията Генчо Керезов след среща с протестиращите родителите, цитиран от БНР. Той покани техни представители да участват в процеса на място в Столичната община.

„На среща с представители на родителите днес поговорихме за това защо се е наложило всъщност да отворим системата отново. Те подходиха с разбиране. Най-важното около което се обединихме, е, че за да бъде абсолютно справедливо, новопостъпилите регистрации на деца няма да бъдат взети предвид при първото класиране. Валидни ще бъдат регистрираните деца към датата 7 май, когато изтичаше срокът за подаване на документите“, каза Керезов.

Преди това родители поискаха оставката на кмета на София Йорданка Фандъкова и на екипа ѝ заради недостига на места в общинските детски градини и ясли.

След среща със зам.-кмета по дигитализацията Генчо Керезов те не приеха аргумента, че отварянето на системата за кандидатстване е заради грешно попълнени адресни регистрации.

Причината за протеста бе отключването на системата за кандидатстване в детските градини и ясли, ден преди първото класиране.

Преди срещата с Керезов протестиращите сигнализираха, че са забелязали нови кандидатствали деца, което поставя под въпрос приема на техните деца.

„Аз не съм съгласна с това нещо. Уж Столична община много се е загрижила за родителите, които не си били въвели правилно критериите, ако беше така според мен, щяха да заключат другата останала част от системата и да отключат само тази част, в която може да се сменят критерии. В момента обаче се оказва, че само за вчера има около 200 нови кандидатури на деца, които въобще досега не ги е имало в системата. И това страшно много разгневи много родители, както и мен, разбира се“, каза участничка в протеста.

„От поне 10 години насам няма достатъчно места в градините и яслите. И не е да липсват 20-30 места, ами са хиляди места.

Това което ме провокира днес да дойда тук – аз имам дете на две години, с което втора година кандидатствам, миналата година не ни приеха – е, че отвориха, след като затвориха системата ден преди официалните жребий. И за мен това класиране изобщо няма да е реално.

Аз лично смятам, че по този начин от една страна се прикриват бъгове в системата за кандидатстване, а от друга предполагам, че родители на деца, които са си платили в последния момент, искат да ги вкарат. Защото в градината, в която аз кандидатствам, от вчера до днес има 10 нови деца“, допълни жената.

Източник: Факти