В Благоевград се очертават два частични избора за кмет в края на юни, предаде БНР. Освен за кметския стол в областния център, жителите на село Церово ще трябва да избират нов управник, тъй като кметът Лефтер Едипов почина преди месец.

С президенски указ 27 юни беше обявен като дата за провеждане на частичния вот за кмет на Благоевград, след като правомощията на Румен Томов бяха прекратени предстрочно.

Без управник остана и село Церово, чийто кмет Лефтер Едипов почина през месец март. ЦИК бе уведомена по надлежния за ситуацията с официално обявление от Общинската избирателна комисия, която пък изчака провеждането на извънредна сесия. Ако в рамките на следващата седмица Централната избирателна комисия придвижи предложението за провеждане на частичния вот до Президентството и указът бъде издаден в двуседмичен срок, изборите за кмет на Благоевград и на село Церово могат да бъдат на една и съща дата, коментират местни юристи с опит в изборния процес.

Известни са вече и някои от имената на кандидатите за кмет на Благоевград.

 

БСП заложи отново на доскорошния кмет Румен Томов, който и този път ще влезе в надпреварата като независим. ,„Има такъв народ“ залага на областния си координатор и доскорошен депутат адв. Илко Стоянов, а ГЕРБ издига началника на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов.

Днес областният управител Бисер Михайлов свиква консултации за състава на новата Районна избирателна комисия, която трябва да подготви и проведе парламентарните избори на 11 юли. В 19-членния ѝ състав 5 мандата получава коалиция ГЕРБ-СДС, 4 ще бъдат представителите на „Има такъв народ“, трима на БСП, по двама членове в РИК ще имат ДПС и Демократична България и един – Изправи се! Мутри вън“.

Източник: Факти