Пред съда са изправени още един полицаи и двама криминално проявени цивилни

Прокуратурата иска постоянното задържане под стража на шефа на Трето РПУ в Пловдив – Самуил Хаджиев, още един полицай и двама криминално проявени, предава bTV. Адвокатът на Хаджиев – Димитър Маровски, заяви, че той, като шеф на районното, е получил сигнал, че се държи голямо количество марихуана и отишъл на проверка.

Според едно от обвинението на прокуратурата шефът е опитал да присвои 500 кг медицински коноп от фирма, която има разрешение за съхранението.

При специализирана операция в Пловдив в сряда бяха задържани Хаджиев и още шестима служители на полицията.

На 31 март тази година в Пловдив Хаджиев е принудил под натиск свой подчинен, разследващ полицай, да извърши обиск и конфискация на стока в база на пловдивска фирма и дори да образува досъдебно производство. За това не е имало никакви законови основания, но е извършено въпреки изричните указания на Районна прокуратура – Пловдив.

Освен това полицейският шеф е обвинен за намерени в джипа му 50 бойни патрони, съхранявани в нарушение на правилата.

Неговият подчинен, полицаят Атанас Качаков, е обвинен и за отвличането на 28-годишен мъж, заедно с други двама цивилни от престъпния контингент. Похитеният е бил изтезаван и изнудван за пари от наркотрафик, сочат предварителните данни на разследването.

Четиримата обвиняеми – двамата полицаи и другите двама цивилни, са в ареста за срок до 72 часа.

Най-тежкото наказание за отвличането е от 10 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор. Що се отнася до шефа на районното управление Самуил Хаджиев е от 3 до 8 години затвор.

Снимка: bTV