Потокът от лава, спускащ се по склоновете на изригващия вулкан Нирагонго и насочил се към град Гома в Демократична република Конго, е спрял да напредва, стигайки до предградията на града. Това съобщи тази сутрин фоторепортер на Франс прес, предаде БТА.

Лавата е унищожила няколко села край Гома, но летището не е засегнато. Според местен жител хората, масово напуснали вчера града, са започнали малко по малко да се завръщат в домовете си, макар че се притесняват, защото тази сутрин още няма официална информация от властите за активността на вулкана. При едно от най-големите изригвания на Нирагонго, през 1977 г., загинаха над 600 души. Поради химическия си състав лавата на Нирагонго е свръхтечна и може да се спуска от склоновете на високия 3470 метра вулкан със скорост до 96 км в час.

По-рано днес бе съобщено, че вулканът Ниирангонго В ДР Конго е изригнал за първи път от близо две десетилетия, което предизвика паника сред жителите на близкия град Гома, с население близо 2 милиона души, предаде Асошиейтед прес. По-рано се появиха противоречиви информации, като се съобщаваше, че е изригнал съседният вулкан Нямулагира, което създаде объркване сред населението и местните власти. Лавата от вулканичното изригване достигна летището на Гома и покри част от магистрала, която свързва града с намиращия се в провинция Киву град Бени. Хиляди жители на Гома, взели със себе си матраци и друга покъщнина, напуснаха града пеша и много от тях се насочиха към границата с Руанда.

Източник: Факти