Срещата на върха на Европейския съюз реши да забрани на беларуските авиокомпании да летят до летищата и над територията на ЕС и препоръча на европейските превозвачи да отказват да летят във въздушното пространство на тази страна, се казва в заключителното изявление на срещата на върха на ЕС за Беларус. Това решение все още не е влязло в сила, то трябва да бъде съгласувано и одобрено в Съвета на ЕС на министерско ниво, съобщава ТАСС.

„Срещата на високо равнище призовава европейските превозвачи да се откажат от полетите над територията на Беларус. Срещата на върха възлага на Съвета на ЕС да предприеме необходимите мерки, за да забрани на беларуските превозвачи да летят във въздушното пространство на ЕС и да затворят достъпа до летищата на ЕС за полети, извършвани от такива авиокомпании „, се казва в изявлението.

Срещата на върха на държавните глави на Европейския съюз призова Международната организация за гражданска авиация (ICAO) да разследва инцидента със кацането на полета на „Ryanair“ в Беларус и обеща незабавно да въведе нови санкции срещу Минск.

Източник: FrogNews