Американски учени от университета в Сейнт Луис доказаха, че след прекарана лека форма на COVID-19, в организма остават имунни клетки, които могат да изработват антитела срещу коронавируса през целия живот. Това пише сп. „Нейчър“, цитирано от Нова тв и БТА.

Подобна дълговременна защита прави много малка вероятността от повторно заразяване. В изследването на американските медици взели участие 77 души. Един месец след заразяването си с COVID-19 те давали кръв през интервали от три месеца. При повечето от тях били наблюдавани леки форми на заболяването. Само шестима от тях били хоспитализирани. Образци от костен мозък били взети от 19 пациенти около 7-8 месеца след заразяването им. След четири месеца четирима от тях дали втора проба от костен мозък.

Както се очаквало, нивата на антителата в кръвта на участниците бързо спадали в първите няколко месеца след инфекцията. След това те се изравнявали. Въпреки че в медиите се появиха информации, че количествата на антителата се понижават след инфекцията, това не е свързано с по-слабия имунитет на пациента. В организма му остават клетки, способни да изработват антитела срещу SARS-CoV-2.

Учените установили, че тези клетки, наричани плазматични, присъстват в кръвта на хората 11 месеца след заразяването им. Те мигрират в костния мозък, където постоянно отделят антитела в кръвта, осигурявайки защита срещу ново заразяване.

Изследователите предполагат, че хората, прекарали безсимптомен COVID-19, също могат да имат дълговременен имунитет. Тепърва предстои да се установи дали пациентите, преживели тежки форми на COVID-19, могат да бъдат защитени от повторно заразяване от коронавируса.