Инициативата „Правосъдие за всеки“ поднови протестите си под наслов „Правосъдие без каскет!“, предаде БНР.

Специализираното правосъдие бе темата на снощната протестна демонстрация пред столичната Съдебна палата.

„Правосъдие без каскет“ се роди няколко дни след началото на миналогодишните летни протести срещу кабинета на Бойко Борисов, за да акцентира върху необходимостта от съдебна реформа и реален контрол над главния прокурор.

Десетки седмици демонстрантите настояваха за оставката на Обвинител номер 1. Тази инициатива беше кръстена на любимия аксесоар на Иван Гешев – каскета.

Акцентът на вчерашния протест бе предложението на „Демократична България“ за закриване на специализираните съд и прокуратура. То мина на първо четен в правната комисия на бившето Народно събрани с гласовете на „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и БСП.

Гласуването провокира насрещни декларации от страна на прокуратурата и магистратски сдружения. Имаше и мълчаливи протести пред Съдената палата, както и специална декларация на Висшия съдебен съвет и на официалните институции на прокуратурата, в които се заявява, че закриването на спецправосъдието е посегателство над независимата съдебна власт.

Протестиращите вчера обаче смятат обратното. Според тях специализирано правосъдие се използва като бухалка и репресия срещу неудобните и настояват следващият парламент да отвори отново темата за Специализираните съд и прокуратура и те да бъдат закрити.

По-късно протестът премина под формата на шествие до сградата на Висшия съдебен съвет, предаде БНР.

Източник: Факти