„Столична община абдикира от свое основно задължение – да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години“

Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от пресцентъра на МОН, по повод искането на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош министерството да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Министър Денков е призовал общината да обясни причините, поради които се „отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София“.

В съобщението от МОН се посочва още, че Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е била приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца – на 5 март т.г.

В срока на общественото обсъждане Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две – частично, като никое от тях не е засягало съществени промени в предложения документ, допълват от МОН.

Компенсацията от 291 лв. е била определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. обаче не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи, обясняват от образователното ведомство.