Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че е внесено предложение мярката 60/40 да стане 100/75

Дизайнът на мярката 60/40 трябва да се промени. Около това мнение се обединиха представители на бизнеса и синдикати в предавенето „Денят започва“ по БНТ. Според председателя на АИКБ Васил Велев в началото на следващата седмица е абсолютно задължително да се свика Тристранния съвет.

Той заяви, че е внесено предложение мярката 60/40 да стане 100/75. По думите му, това е постижимо с промяна на трите текста в 151 постановление. Така с 5 пет пъти по-малко средства ще могат да бъдат подкрепени тези, които действително имат нужда от подкрепа.

„Лесно е – когато предприятието работи, то плаща 100% за времето, когато работи. Когато не работи, за времето на принудителен престой – държавата компенсира само за това време със 75% от дневната надница за работниците“, уточни Велев

Предложението беше подкрепено и от президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Според него има законова възможност това да се случи.

„Абсолютно сигурно е, че дизайнът трябва да се промени и това сме го говорили в рамките на една година. Ние сме направили изчисления и съм съгласен, че трябва да се направят корекции. Когато ни поканят, ще сложим предложенията на масата“.

Проблемът не е толкова, че няма пари, а механизмът на бюджета на тяхното използване. Предприятията трябва да бъдат подкрепяни по различен принцип. Пенсионерите също, коментира още Манолов.

Според Иван Нейков в такава криза и работодателите, и работниците са в една лодка. Големият проблем е във философията на мерките досега, а те бяха в един калъп да вкараме всички. Проблемите не са еднакви. Сега трябва да се стигне до всеки бранш, а това иска повече усилия, разнообразяване на мерките, каза още Нейков, председател на Балканския институт по труда и социална политика.

Средствата за мерките в подкрепа на бизнеса са разчетени до 31 май, поради което работодателите настояват те да бъдат продължени до края на юни, с опция за допълнителни още 3 месеца, коментира още председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов се обяви за диференцирана подкрепа спрямо доходите и различен механизъм за подпомагане на работната сила и бизнеса.

„Водим разговори. Ние не приемаме само този вид подкрепа – кредит, от тук насетне. Ние смятаме, че още няколко месеца трябва да има подкрепа или за фиксираните разходи на компаниите, но по -скоро подкрепа за отсъстващия доход на работещите. Защото те имат ограничения в капацитета, раз и второ – няма достатъчно търсене“, обясни Велев.

„Работещите и предприятията като такива следва да се подпомагат по различен механизъм, че средствата, които са за работниците трябва да се превеждат директно по техните сметки, а фиксираните разходи, за които спомена г-н Велев те трябва по някакъв друг ред да бъдат подкрепяни. Не може всички доходи да се подкрепят по един и същи начин. Логично е по-ниски доходи да се подкрепят с по-висок процент. По-високите, с по-нисък, защото става въпрос за съвсем други неща“, каза Димитър Манолов.

кадър: БНТ