По време на среща на страните на членки на организацията страните от ЕС и много други държави също настояха за яснота по следващите стъпки в усилията на СЗО за разрешаване на мистерията, смятана за ключ към осуетяване на бъдещи пандемии

Директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация призова за разделяне на науката от политиката при търсене на произхода на коронавируса.

На пресконференция в централата на организацията в Женева Майкъл Райън заяви:

„Целият този процес е отровен от политиката. И ако очаквате учените да си свършат работата, да си сътрудничат и в крайна сметка да получите отговорите, които искате, трябва да го правите с презумпция за невинност. За да бъде открит произходът на вируса, за да можем всички да разберем как да предотвратим това да се случи отново в бъдеще. Затова бихме искали това да се прави в деполитизирана среда, където във фокуса са науката и здравето, а не политическите обвинения“.

Майкъл Райън каза това по повод на публикации в различни медии, които според него не се основават на доказателства и смущават работата на учените.

Тази седмица американският президент Джо Байдън разпореди ново разследване за произхода на коронавируса, а Китай отново обвини Съединените щати в политизиране на въпроса.

Освен това от Пекин определиха като „пълна лъжа“ информацията на „Уолстрийт джърнъл“, че още през ноември 2019 г. сътрудници на лабораторията в Ухан са били в болница със симптоми на коронавирус.

Решението на Байдън намеква към засилващо се нетърпение за окончателно разследване на СЗО как е започнала пандемията, които причини смъртта на над 3,5 млн. души, коментира АФП.

По време на среща на страните на членки на организацията страните от ЕС и много други държави също настояха за яснота по следващите стъпки в усилията на СЗО за разрешаване на мистерията, смятана за ключ към осуетяване на бъдещи пандемии.

В петък СЗО обяви, че все още чака препоръки от техническите експерти на организацията как да се процедира по-нататък.

Източник: БНР