“Днес България има нужда от мир, от излизане от социално-икономическата криза, от по-високи доходи и пенсии, по-добро здравеопазване и образование, от законност и справедливост”

България е член на НАТО и в него САЩ са ни съюзници, но българският суверенитет следва да е по-скъп на всеки български гражданин, пък и на правителството, от каквото и съюзничество! Това е главният извод около странно потуления и разчул се чрез медиите инцидент от 11 май т. г., свързан с учение на НАТО и „военната атака” срещу цивилни граждани в предприятие до българското летище Чешнигирово. Тв канали, като в евтин холивудски екшън, с голямо закъснение ни показаха нахлуване на маскирани и тежко въоръжени US командоси, които насочват автомати срещу мирни работници в делничен ден. И над две седмици „нападнатите българи” не посмяха да се оплачат от драстичното нарушение на елементарните им човешки права. А институциите (и нашите, и на САЩ) едва след гневната обществена реакция поднасят с половин уста неясни извинения и оправдания, „че командосите се държали възпитано и никой не е застрелян…” То само това оставаше!

Тази случка говори много за „професионализма” на „атлантическите супергерои”, които не са разчели елементарна карта, но щели да пазят нашата Родина!? И от кого!? Както твърди техният бос Столтенберг, ще ни защитават от наши приятелски държави и главно от Русия, с която имаме вековни братски и специални отношения!

Днес България има нужда от мир, от излизане от социално-икономическата криза, от по-високи доходи и пенсии, по-добро здравеопазване и образование, от законност и справедливост. Нуждае се от промяна, която да ликвидира корупционно-мутренския модел на управление, родил се под благия поглед на дипломатите от ул. „Козяк” и брюкселските началници. И разбира се, има нужда от сътрудничество с всички големи сили в днешния многополюсен свят – с европейските държави – като лоялен член на ЕС, със САЩ, но и с възраждащата се Русия, с модерен и проспериращ Китай, с балканските ни съседи.

Против националния ни интерес е да се превърнем във „фронтова държава” и продажни елити да ни въвличат в нова Студена война. В България никога не е имало чужди военни бази – дори когато сме били съюзници на Хитлеристката коалиция или член на Варшавския договор. Не се нуждаем от тях и днес.

Чуждите военни бази лесно могат да ни превърнат в мишена на битките между великите сили. Тези бази се оказват „държава в държавата” – там не важат българските закони поради статута им на екстериториалност, а всъщност на частично отстъпен национален суверенитет от нашата 1300-годишна държава България. Обитателите им имат чувството на безнаказаност – те са свободни да правят каквото пожелаят на наша територия – да атакуват български работници или дори да убиват, така както се случи преди време в съседна Румъния.

Скандалът „Чешнигирово” изисква ясни отговори от българските институции, включително следствени и съдебни, а не извинения и неясни обяснения. Нуждаем се от категорична защита на националния ни интерес и на правата, интересите и достойнството на българските граждани.

Проф. Светлана Шаренкова