Следните 5 билки са широко разпространени у нас, но се оказва, че могат да ни навредят

В България използването на билки за лекуване на най-различни болести е нещо много често срещано. Смята се, че билките са напълно безопасни за здравето, защото ни помагат. Но това е погрешно мнение, което може да навреди на всеки, който не е запознат със силата на растенията, пише zdrave.to.. Затова днес ви предлагаме да разберете повече за вредата от най-често употребяваните у нас билки.

Маточина

Това растение помага за овладяване на тревожността, за повишаване на работоспособността, подобряване на паметта и вниманието. Чаят от маточина има приятен аромат и вкус, а билката ни изглежда напълно безобидна. Оказва се, че честият прием на маточина е вреден поради съдържащото се в нея токсично вещество – цитрал. Злоупотребата води до тежест, натиск в областта на слепоочията и челото, сънливост, летаргия, замаяност, главоболие. Човек не усеща веднага страничните ефекти, те се появяват след две, до три седмици редовен прием.

Лайка

Лайката има жлъчегонен, противовъзпалителен, спазмолитичен ефект, използва се вместо обичайните болкоуспокояващи. Билката може да навреди на здравето на бременни и кърмещи майки, жени с обилна менструация. Причината е в способността ѝ за отпускане на гладката мускулатура. Освен това лайката потиска абсорбцията на железни съединения от храносмилателната система в кръвта, възможна е анемия с дефицит на желязо.

Мента

Изключително често употребявана билка, която намира широко приложение и в готвенето. Ментата има спазмолитичен ефект, намалява налягането, помага да се отървете от менструалната и чревната болка. Безконтролното добавяне на ментата към чайове и други напитки може да бъде вредно. Ментата съдържа ментол, който потиска дихателния център, което намалява интензивността на сърдечните контракции. Рискът от странични ефекти при страдащи от брадикардия, бронхиална астма се повишава. При мъжете е възможна еректилна дисфункция.

Жълт кантарион

Лечебната билка има успокоително и противовъзпалително действие. При прекалено честата ѝ употреба може да се стигне до нарушения в храносмилателния тракт: болка в черния дроб, запек, неприятна горчивина в устата. Слабост, сънливост, разсеяно внимание – списъкът с отрицателни ефекти върху здравето е изключително широк.

Пелин

От древни времена пелинът се е използвал като помощно средство за подобряване на храносмилането, за подсилване на апетита. Лекарствата на основата на пелин могат да потиснат болката, да помогнат за облекчаване на болката при заболявания на женската репродуктивна система. Опасна е употребата на билката в големи количества: пелинът ще действа като халюциноген, причинява делирии, припадъци, подобни на епилептични.

Лечебните растения ненапразно се наричат така – билките са предназначени за лечение на различни състояния и заболявания. Прилагането им е сродно с лекарствата – таблетки, мехлеми, капсули, инжекции. Не в такава силна дозировка, но билките могат да навредят на здравето. Ето защо, преди да използвате такива компоненти, е задължително да се консултирате с лекар.