Британският премиер Борис Джонсън призова лидерите на страните от Г-7 на срещата си във Великобритания следващата седмица да поемат ангажимента да ваксинират целия свят срещу КОВИД-19 до края на 2022 г., предаде Ройтерс.

Джонсън ще бъде домакин на първата офлайн среща на лидерите на Г-7 от близо две години. Британският премиер заяви, че ще се опита да получи обещание за постигане на световната ваксинационна цел, припомня БТА.

„Ваксинирането на целия свят до края на следващата година ще бъде най-голямото постижение в историята на медицината“, подчерта Джонсън в изявление. „Призовавам моите колеги лидери на страните от Г-7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и да обещаем, че никога повече няма да позволим опустошението, предизвикано от коронавируса“, добави той.

По-рано вчера приключи срещата на финансовите министри, припомня Ройтерс.

Финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, която е в Лондон за срещата, заяви, че богатите страни трябва спешно да подкрепят ваксинациите в по-бедни страни, които не могат да си позволят ваксините. Освен това тя повтори призива на САЩ за отмяна на патентните права върху ваксините.

Източник: Факти