Администрацията на американския президент Джо Байдън ще предостави 500 милиона дози от ваксината Пфайзер на около 100 държави през следващите две години. Това съобщава Би Би Си като се позовава на американски медии.

Около 200 милиона дози ще бъдат разпределени в рамките на тази година, а останалите ще бъдат осигурени през 2022 г.

САЩ са под натиск да положат повече усилия за засилване на ваксинацията в бедните страни. Този ход идва непосредствено преди Байдън да предприеме първото си пътуване в чужбина като президент на САЩ.

Белият дом тепърва ще коментира официално плана за пускане на 500 милиона дози по целия свят. Но на въпрос дали правителството на САЩ има стратегия за ваксинация за света, Байдън сподели преди да се качи в правителствения самолет: „Имам такава и ще я обявя“.

Байдън заминава на международна обиколка, по време на която ще се срещне с европейски партньори и руския президент Владимир Путин. Осемдневната совалка ще започне със среща в четвъртък със среща с британския премиер Борис Джонсън, преди двамата лидери да тръгнат за форума на върха на Г7.

Той също ще се срещне с кралица Елизабет в замъка Уиндзор и ще се присъедини към първото заседание на върха в НАТО като президент. Байдън каза, че пътуването е за „Америка, която обединява световните демокрации.“

Един от основните фокуси на посещението на американския президент ще бъде срещата на върха на Г-7 – организация, в която влизат седемте най-големи икономики в света – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ.

Срещата им тази година се провежда в Корнуол, Южна Англия. Лидерите ще пристигнат в петък, а срещите ще започнат на следващата сутрин. Основната тема на разговорите ще бъде възстановяването на Covid-19. Дневният ред включва също изменението на климата и търговията.

Очаква се Байдън да предупреди, че продължаващият търговски спор между Обединеното кралство и ЕС може да наруши мира в Северна Ирландия. В края на срещата Великобритания, като страна домакин, ще публикува документ, очертаващ договореното от лидерите.

Първата среща на най-високо между САЩ и Русия по време на мандата на Байдън ще се проведе в Швейцария на 16 юни. Белият дом посочи, че възнамерява да обхване „пълен набор от належащи въпроси“, включително контрол на оръжията, изменение на климата, руско военно участие в Украйна, руски хакерски дейности и затвора на руския дисидент Алексей Навални.

Путин от своя страна попари оптимизма за диалог миналата седмица, заявявайки, че се надява да се подобри „изключително ниското ниво на отношения“ между двете страни, но не очаква пробив.

Източник: Факти