„От БСП подкрепяме изцяло протестиращите срещу предложението на ВСС за закриване на районните съдилища, защото това на практика означава отказ от достъп до правосъдие. За нас тази промяна би била абсолютно неадекватна.“ Това заяви членът на НС на БСП водач на листата на „БСП за България“ във Видин Филип Попов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Попов категорично не прие мотива, че районните съдилища стрували скъпо на държавата и изтъкна, че вече във Видин с редица общественици, адвокати и съдии от областта са подписали декларация срещу тази промяна.

„От БСП ще се включим в справедливите протести на гражданите срещу тази промяна. В България имаме затруднен достъп до здравеопазване, до образование, сега и до правосъдие ли“, коментира социалистът.

По неговите думи реформи в системата на съдебната власт са нужни, но не по този начин и не в момент, в който няма действащ парламент.

Темата за санкциите по закона „Магнитски“ Филип Попов коментира така: „Тук проблемът е – защо отвън трябва да се отгърне завесата на задкулисието в България. Това, което говорихме в предходния парламент – за паралелната държава, за обръчите от фирми, които източват ресурсите на държавата – трябваше да ни се покаже отвън. Години наред от БСП говорихме за проблемите, които САЩ ни посочи, но не се предприемаха абсолютно никакви действия от българските власти. Къде бяха нашите служби? Къде беше българската прокуратура през цялото това време и защо не се задействаха по тези въпроси? Едва сега ли трябваше да се задействат, когато получихме червен картон от САЩ?“

Според Попов служебното правителство и ЦИК ще се справят с организирането на изборите въпреки проблемите с доставката на машини.

„Но тук възникват въпросите: кой подписа договора за машините със „Сиела Норма“? Машинното гласуване има още от 2014 г., но защо правителството на ГЕРБ не намери време да въведе изцяло машинно гласуване? При положение, че много добре знаеха всичките плюсове на машинното гласуване и желанието на обществото за прозрачни и честни избори, за които машината съдейства. ГЕРБ имаха цялото време на света да усъвършенстват машинното гласуване, но решиха да саботират изборите и продължават да се опитват да саботират предстоящите. ЦИК и изпълнителната власт в момента се опитват да преодолеят проблемите, които са насложени от ГЕРБ в годините назад и които ни доведоха до това положение“, посочи още кандидатът за депутат от левицата.

„В предходния парламент, макар и кратък, БСП беше единствената партия, която действително защитаваше всичките си предизборни обещания“, категоричен бе Попов. Той даде за пример внесения от „БСП за България“ законопроект за преизчисляването на пенсиите, както и редицата други законодателни предложения, които левицата внесе в деловодството на Народното събрание, но не бяха приети.

„В това отношение ние сме предвидими и последователни. Надяваме се, че българските граждани ще забележат това и ще припознаят своя интерес, този на семействата си и на България в нашите политики, защото те са насочени именно към тях“, каза още Филип Попов.

Източник: Факти