Винаги ще има спекулации относно геополитиката, но да не забравяме – България е член на ЕС и трябва да правим всичко възможно този съюз да става все по-силен и устойчив. Това каза президентът Румен Радев на конференцията „Инициативата „Три морета“ – между геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“.

Държавният глава посочи, че това може да стане като водим политика за по-бързо сближаване, за хомогенно социално и икономическо развитие. България, която е най-изостаналата страна в ЕС, имаме полза да си сътрудничим много по-интензивно с останалите по-развити държави, това е шансът да догонваме и да ставаме по-развити, каза Радев.

Румен Радев припомни, че инициативата „Три морета“ е платформа за сътрудничество и регионално развитие, която обхваща 12 страни от Централна и Източна Европа и допълни, че без Австрия, останалите имат сходна историческа, икономическа, социална траектория на развитие в последното столетие. Президентът каза, че обединявайки усилията си страните от региона могат да бъдат по-ефективни, по-бързо да се интегрират в Европа, да постигнат конвергенция и необходимия изравняващ социален статус с държавите от Западна Европа.

Президентът Радев отхвърли спекулации за инициативата „Три морета“ и изтъкна, че тя се развива в съвсем друго време и геополитическо пространство. „Три морета“ не е нито съюз, нито е военен, нито е срещу Русия, посочи Радев.

За спекулации, че „Три морета“ целяла да отреже тръбите на руския газ от изток на запад към Европа, по думите на президента е нелепо това да се твърди в страна, участничка в инициативата, където една тръба – „Турски поток“ мина със завидна скорост през България, платихме за нея до стотинка, влизайки в дългове, да пренесем безплатно руски газ от Турция до Сърбия. И „Северен поток“ вече приключва успешно.Така, че тази инсинуация отпада, посочи Радев. Той отхвърли и тезата, че инициативата целяла да откъсне региона на Централна и Източна Европа от ЕС и посочи, че ЕК и Германия са стратегически партньори на „Три морета“, чиято основна цел е по-бързото социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа.

Източник: БТА