Българската народна банка е одобрила петима души да влязат в управлението на Българската банка за развитие. Това са Валентин Любомиров Михов и Васил Атанасов Щонов за членове на надзорния съвет и Цанко Руменов Арабаджиев, Крум Георгиев Георгиев и Владимир Рашков Георгиев за членове на управителния съвет. Като Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев са одобрени и за изпълнителни директори.

Това става ясно от Регистъра по Наредба №20 на БНБ от 28 април 2009 г. за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитната институция, пише сайта Fakti.bg. Решението на БНБ е от 11 юни и вече е вписано в регистъра.

Промяната в управлението на ББР става по инициатива на служебния икономически министър Кирил Петков. В началото на мандата си той изнесе информация за големите експозиции на банката, а след това влезе в конфликт с двама от членовете на надзорния съвет – Митко Симеонов и Велина Бурска, които не се отзоваха на поканата му за публично изслушване.

Досегашният управителен съвет на държавната банка също отказа да предостави информация на назначената от министъра комисия за проверка на финансовото състояние на кредитната институция, а сред това и на одитния ѝ комитет.