Уволнената Козарева се е самоопределила за ръководител на два европроекта, за изпълнението на които е трябвало да бъде контролирана от подчинения си главен секретар. По тях тя е получила 26 000 лв.

„Одитът установил, че през миналата година Агенцията по вписванията сключва договор с „Информационно обслужване”, то определя цените и е изпълнител на договора, чиято стойност е 1 млн. лева без ДДС. При положение, че за подобна дейност в Министерството на правосъдието има изградена система за видеонаблюдение на три сгради на стойност от 100 000 лева без ДДС. Разликата е 10 пъти“.
Това заяви правосъдният министър проф.Янаки Стоилов след като освободи заради нарушения от различен характер шефа на Агенцията Габриела Козарева. На нейно място върна Даниела Митева, която е била на тази позиция до 2009 г.

Наказателна процедура за неизпълнение европейско изискване за свързването на Търговския регистър към информационната система на бизнес регистрите, необработените годишни финансови отчети, които към момента достигат почти 1 милион, проблемни обществени поръчки и назначения на служители по съвместителство на ръководни постове без нужната квалификация – това са само част от причините за смяната на Козарева. Това казаха от екипа на правосъдния министър Янаки Стоилов на пресконференция, на която отчетоха работата си дотук.

След внимателен анализ на установените нарушения, както в Агенцията по вписванията, така и в други структури на ведомството, ще бъдат сезирани компетентните органи, каза служебният правосъден министър.

„В България доста неща са законни, дори мисля, че последните години управляващите доста добре се специализираха в това да се придаде законна форма на злоупотребите. Нека да не се подреждаме от това и да се задоволяваме само със законността, защото у нас законите трябва да бъдат променяни по начин, който да ограничава възможността за злоупотреби, а не да легализира злоупотребите“, каза Янаки Стоилов.

Зам.-министър Иван Демерджиев пък посочи, че прави впечатление, че в АВ има 35 незаети щата.

„И възникна въпросът защо има толкова свободни бройки, при положение че дейността на агенцията е забавена и се налага полагане на извънреден труд“, каза той. По думите му много от административната работа е забавена с години.

Сред свободните щатове са на зам.-директор на агенцията, на главен секретар, на главен юрисконсулт. „Това според мен е смущаващо и води до нарушаване на административния капацитет“, каза Демерджиев.

Козарева е уволнена и заради „доста непоследователна кадрова политика“, която Демерджиев описа така: „Едни хора са уволнявани системно, включително със задна дата след като са възстановявани с решение на съда, а други са толерирани като са заемали длъжности по съвместителство, за които не отговарят на нормативните изисквания“.

Според него такъв е случаят и с главния секретар на АВ – на позицията е назначен до конкурс човек, който не отговаря на нормативните изисквания. „Възнаграждението на тази дама е нараснало три пъти за две години – от 1200 лв. на около 4200 лв., с различни техники, които вървят по ръба на закона, а други дори го нарушават“.

Друго нарушение е свързано с Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност. Оказва се, че АВ няма назначен собствен служител, който да се занимава с това, няма и вътрешни правила. С тази дейност се занимават основно хора, определени от „Информационно обслужване“. „Двама души на граждански договор за по 5000 лева месечно, с неограничен и безконтролен достъп до регистрите. Това е меко казано смущаващо“, каза зам.-министърът.

Той посочи и друго нарушение – Козарева се е самоопределила за ръководител на два европроекта, за изпълнението на които е трябвало да бъде контролирана от подчинения си главен секретар. По тях тя е получила 26 000 лв.

Проверката на министерството е установила и че работата на длъжностните лица по регистрацията (ДЛР) е с много ниско качество. „Има тенденция за много еднотипни откази и ДЛР при всеки постъпил следващ документ да пренебрегва волята на съда, който е отменил отказа му, което е много лоша практика“, каза Демерджиев.

Даниела Митева беше освободена от директорския пост в АВ през есента на 2009 г. Тогава официалните мотивите бяха „принципни различия с ръководството на министерството по отношение организацията на работа, както и по отношение съблюдаване на финансовата дисциплина в Агенцията по вписвания“. Министър на правосъдието тогава беше Маргарита Попова.

Тогава срещу Митева бяха подадени сигнали в прокуратурата, но днес министър Стоилов заяви, че те не са установили нередности и той няма опасения. Стоилов изтъкна, че тя е подходяща за директор, тъй като познава АВ и веднага ще навлезе в работата.

Затворниците пият най-скъпото кафе, стана ясно от пресконференция на служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Цената му от 8 лева стига 30 лева на килограм, при положение, че маркови кафета могат да се закупят на двойно по-ниска цена, каза министърът.

Проверката на големите обществени поръчки в местата за лишаване от свобода показала и необосновани разходи за олекотени завивки – 2 пъти по скъпи от обикновените, както и купуване на дезинфекционни материали на спиртна основа, което е забранено в затворите.