Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти – 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април.

Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се изработи диференцирана ставка за ДДС, обясни в интервю за БНР Йордан Чорбаджийски, заместник-председател на Националния съвет по храните и председател на Националната лозаро-винарска камара.

В почти цяла Европа има диференцирана ставка на данъка, всички работят със софтуер, никакъв проблем не е, посочи Чорбаджийски в отговор на критиките, че подобна ставка ще затрудни администрирането на данъка.

Йордан Чорбаджийски коментира, че при намалена ДДС ставка за храните потребителят ще усети това по джоба си и „ще хапва и пийва“ по-качествени продукти.

„Да тръгнем от суровината, през продукта, до крайната цена на рафта. Да присъстват повече български храни и напитки на трапезата.“

„Ще покажем на държавата, че при намаляване няма да ощетим бюджета по никакъв начин“, подчерта Чорбаджийски.

По думите му всеки бранш има ясна представа колко се губи и колко потъва някъде и във всеки бранш ще се направи анализ колко пари се губят.

Според Йордан Чорбаджийски при по-ниска от сегашната ставка на ДДС ще настъпи изсветляване.

Тези пари ще бъдат отгоре на това, което е в момента„, заяви още той.

Източник: ДИР