Беларус е поставил под домашен арест блогъра Роман Протасевич, който беше задържан след принудителното приземяване на самолет на Rayanair през май в Минск. Това съобщи днес руската служба на Би Би Си, предава Dariknews.bg.

Сега Протасевич е в отдаден под наем апартамент в Минск, каза баща му Дмитрий Протасевич за Би Би Си, но подчерта, че властите все още не дават на семейството никаква информация за сина им.

Приятелката на Протасевич – руската гражданка София Сапега, също е преместена в нает апартамент, където живее сама, каза вторият й баща за Би Би Си.

Беларуското министерство на вътрешните работи и Следственият комитет засега не са коментирали тези съобщения, потърсени от Ройтерс.

Руското посолство в Минск потвърди, че Сапега е била преместена и е под домашен арест, предаде ТАСС, цитирана от Ройтерс.

Принудителното приземяване на самолета на „Райънеър“на 23 май, който изпълняваше полет от Атина за Вилнюс с Протасевич и Сапега на борда, предизвика международно възмущение. Заради инцидента тази седмица Европейският съюз наложи широкообхватни икономически санкции на Беларус.

Беларуските власти арестуваха Протасевич и Сапега след приземяването на самолета, инцидент, който западните държави заклеймиха като „пиратство на държавно равнище“.

Беларуският президент Александър Лукашенко, изправен пред месеци на антиправителствени протести миналата година, след спорното му преизбиране на избори, които според критиците му са били фалшифицирани, каза, че приземяването на самолета е било оправдано, за да се предотврати въстание в Беларус.

Трудно ми е да коментирам действията на властите, какви са целите им, може би е в ход политическа игра, каза бащата на Протасевич пред Би Би Си. Те (Роман Протасевич и приятелката му) все още са под пълния контрол на властите, никой не е свалил обвиненията срещу тях.

Не ни казват нищо за състоянието на Роман, за правното му положение, това е просто подигравка, каза още Дмитрий Протасевич.

Руската служба на Би Би Си съобщи още, че преди новината за прехвърлянето на Протасевич и Сапега под домашен арест, в Телеграм се е появила предполагаема тяхна снимка в парк „Горки“ в Минск, как дават интервю пред телевизионна камера.

Съветникът на Светлана Тихановска Франак Вячорка заяви, че беларуският външен министър Владимир Макей се е обаждал по телефона на външни министри на държави от ЕС и е обещал прехвърляне на няколко политически затворници под домашен арест.

Според беларуски опозиционери, прехвърлянето на Протасевич и Сапега от задържане под стража под домашен арест може би се прави, за да бъдат смекчени западните санкции срещу Минск.