“Да седне Гешев вкъщи, да вземе доклада на Сметната палата, да свали каскета и да го прочете”, призова вътрешният министър

Нито веднъж не сме казали – и няма да го направим до края на изборите, коя точно партия купува вот. До изборите нека остане в тайна, но след вота е редно да се знае, но повечето случаи са е в полза на една партия.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред „Дарик радио“ относно акциите на МВР на различни места срещу купуването на гласове.

Рашков разкри и случай, при който лекар се е ангажирал да издава медицински документи на граждани, с цел да се образува подвижна секция, за да не гласуват машинно. „Като болни хора, например от COVID-19, да могат да гласуват по друг начин, за да може да се манипулира вота“, посочи той.

За работата на прокуратурата и сигналите на МВР за контролиран вот служебният министър заяви, че са образувани  много досъдебни дела от получени данни за подготовка за купуване на гласове.

„Разчитах на прокуратурата да ни съдейства, но вместо съдействие, срещаме противодействие. Струва ми се, че нямаме взаимодействие с прокуратурата в случаите, в които сме открили данни за купуване на гласове в полза на една политическа партия“, категоричен е той. 

На въпрос защо говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че досега няма разкрита група за купуване на гласове, Рашков отговори, че вероятната причина е, че от МВР не информират държавното обвинение предварително. „Не ги запознаваме предварително каква информация получаваме и защото изненадата и внезапността гарантира успеха на действията“, добави той.

Ресорният министър добави, че няма обяснение защо се противопоставят „по странен начин на активните действия на МВР“.

На въпрос дали има теч на информация Рашков заяви, че още в началото на мандата е предприел действия, за да гарантира, че няма да има. „Заварих една изключително странна практика – прокурорите да искат от оперативните работници да се запознават с оперативните дела, а те са класифицирана информация“, посочи той.

От думите му стана ясно, че когато е допуснато прокурори да се запознават още в зародиш с информацията, тя „лесно стига до върха на прокуратурата“.

„Бяхме свидетели години наред как върхът на държавното обвинение ежеседмично беше в Министерски съвет. Чухме и от едни записи, че ръководителят на Министерския съвет знае предварително срещу кого ще се предприемат действия и кой ще бъде размазан и смачкан“, коментира Бойко Рашков и добави, че този теч вече няма да го има, тъй като е издал заповед.

На въпрос дали полицията в Кюстендил е успяла да докаже за 48 часа, какъвто срок даде прокуратурата, че бивш вътрешен министър и бивш областен управител са уговаряли как 15 000 македонци да гласуват Рашков отговори:

Прокуратурата на мен ли ми дава срок? По-скоро аз искам да дам срок като гражданин. Тя много обича да използва сила и заплашва, че ще образува производство срещу някой човек. Добре е прокуратурата да помисли за срока, в който ще приключи делото за КТБ, което започна 2014 г. Съдът разпитва свидетел №4, а свидетелите са още 100 пъти по толкова. Има ли опити на прокуратурата да забавя срока?

Рашков отново припомни думите си, че според прокуратурата протестиращите са извършвали преврат и определи това като „унизително“.

За твърденията, че са подслушвани протестиращи вътрешният министър коментира, че служители на ДАТО са работили почти денонощно, а Агенцията е „прегряла“. За първи път е изплащан извънреден труд, а служителите на МВР са използвани като обслужващ персонал. „След това е започнало масово унищожаване, една от машините се е повредила от работа“, добави той.

По думите му има и информация за лица, които притежават специална техника, чрез които да долавят комуникации между отделни граждани и тя ще бъде иззета.

По отношение на корупцията той заяви, че у нас тя е започнала директно от високите нива на властта: „От една страна имаме прокуратура, която трябва да преследва това явление, а от друга страна имаме специален орган в лицето на КПКОНПИ. Пита се в задачата къде бяха тези органи, които по закон трябва да противодействат, за да видят, че в последните 10 години по линия на изграждане на магистрали и пътища у нас са изтекли огромни материални активи – една част от които без да се спазва Закона за обществените поръчки“.

Да седне Гешев вкъщи, ако не може и няма време от пътуване по страната, да вземе доклада на Сметната палата, да свали каскета и да го прочете – там всеки юрист ще види, че е пълно с описания на извършени престъпления“, допълни той.

Рашков заяви и че не може никой държавник у нас, дори и министър-председателят, да си позволява да подарява 8,6 млрд. лева, без да се спазва Закона за обществените поръчки.

По думите на Рашков главният прокурор не признава разделението на властите и вследствие на това прокуратурата е фактически слята с политическата власт.