Турция категорично отхвърли „необоснованите” обвинения на Съединените щати, които я вкараха в списъка със страните, използващи деца за войници, предаде „Дейли Сабах”. Анкара посочи, че тези обвинения на Вашингтон са „лицемерни”.

През миналата седмица Съединените американски щати добавиха Турция в списъка на държавите, които използват деца като войници. За първи път американците поставят страна от НАТО в този списък. В доклада си за трафика на хора Държавният департамент посочва, че Турция е оказала подкрепа на фракцията „Султан Мурад” в Сирия, която според Вашингтон е вербувала и използвала деца във военни действия. Дипломат от Държавния департамент на САЩ каза, че има информация и за използването на деца като войници в Либия.

„Това е поразителен пример за лицемерие и двойни стандарти, тъй като САЩ открито помагат и предоставят оръжия на Отряда за народна самоотбрана (YPG), който принудително вербува деца“, се казва в изявление в турското Министерство на външните работи. Анкара разглежда тази фракция като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия (ПКК), обявена за терористична организация.

Министерството отбелязва, че използването на деца като войници от подкрепяната от САЩ фракция е документирано в доклад на ООН. Турция посочи, че за да запълни редиците си, ПКК непрекъснато извършва набези в села и отвлича млади хора на възраст от 15 до 20 години чрез насилие. Войната в Сирия е един от въпросите, по които Анкара и Вашингтон имат сериозни различия. Турция воюва срещу кюрдските бойци в Сирия, докато САЩ ги подкрепяха в борбата си срещу „Ислямска държава”.

Източник: Факти