За БСП прокуратура в изпълнителната власт не е работещо, тя трябва да остане в съдебната система, подчертава тя

Преди приемането на еврото, трябва да има шоково увеличение на доходите. Увеличаване на минималната работна заплата така, че да няма работещи бедни.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Тя подчерта, че вдигането на доходите трябва да започне от най-ниските.

„За да бъдат спокойни българите, че ще посрещнат евентуално поскъпване нормално, то трябва да има увеличаване на заплатите на всички. Първо трябва да се започне с пенсионерите и младите хора със семейство“, каза Нинова.

Корнелия Нинова заяви още, че за БСП увеличението на доходите е абсолютен приоритет особено при шоковото увеличение на цените. „Лекарството за ценовия шок е шоково увеличение на доходите. Втората стъпка е пълна ревизия на ценообразуването и на дейността на монополите. Има области в България, където изтича в земята 70 % от водата“, заяви още Корнелия Нинова. Тя заяви, че това се плаща от българския народ.

Купеният вот ще се намали много от действията на служебния кабинет, подчертава лидерът на БСП. И поздрави служебния кабинет за свършеното в борбата срещу купения вот.

Има нужда от реформа в правосъдната система, смята Нинова. И подчерта, че трябва да има съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Според нея трябва да има нов закон за КПКОНПИ. Необходими са и промени в НК и НПК, каза тя.

„Първо – съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Който и да е главният прокурор, ако в правилата не заложим, че той може да бъде контролиран, няма да имаме гаранции, че някой следващ няма да злоупотребява с правомощията“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.
Тя заяви, че БСП ще настоява за закриване на специализираните съд и прокуратура.

Запитана къде трябва да остане в прокуратурата, Нинова каза, че за БСП прокуратура в изпълнителната власт не е работещо. Обвинението трябва да остане в съдебната система, подчертава тя.

Нинова отговори на въпрос как си представя правовата държава. „Просто е – първо, закони, които са еднакви за всички, т.е. край на лобисткото законодателство, което последните години страшно много се умножи. Второ, закони, равни за всички, т.е. пред съда. Трето, контрол върху изпълнението на тези закони, т.е. върховенство на закона, неговото спазване и отговорност за този, който го нарушава“, изтъкна лидерът на БСП.

ИТН и ИМВ осмислят политическото си съществуване, като изчегъртване на модела ГЕРБ. Избраха си и издигнаха кмет на Благоевград, който преди беше от ГЕРБ, коментира в началото на предаването изборите в Благоевград тя.

„Да целиш в политиката да изчегърташ един модел, но да издигнеш за кмет заместник-кмет на ГЕРБ, за нас това не е промяна, а подмяна“, добави тя.

Снимка: bTV