Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент се събира на заседание на 12 юли заради наложените от САЩ санкции срещу група българи, съобщиха от Европейския парламент, предаде БНТ.

Членовете на комисията ще обсъдят усвояването на средствата на ЕС в България, като ще бъдат изслушани представители на Комисията от отделите за земеделие и регионални дейности, както и на Службата за борба с измамите ОЛАФ.

Предстоящият дебат е нормална процедура за Комисията, уточниха от Европарламента. В повечето случаи това не води до дебат в пленарна зала, изготвяне на доклад или мисия в страна членка. Специално за случая е трудно на този етап да се каже какво ще последва.

Според документи за предстоящото заседание, по най-нови данни на Европейската комисия, България губи за 2018 г. 1,2 милиарда евро от измами с ДДС и други данъчни задължения, от банкрути и несъстоятелност. Това е по-малко в сравнение с предходните 4 години. Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая.

През 2019 г. са проверени 6 случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за над 685 000 евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро.

Документът цитира също така данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията. Според тях, у нас годишно измамите с европейски средства се оценяват на 70-300 милиона евро. За периода 2014-2020 г. те са били от 500 милиона до 1,78 милиарда евро.