Неотдавна в малкото и по принцип тихо Министерството на туризма започва суетня. НАП изпраща писмо, с което изисква документи във връзка с работата и доходите на един от директорите. Поводът е сигнал на служители от самото министерство.

Сигналът е срещу директорката на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова. В министерството е тръгнала легенда какъв е бил поводът да бъде подаден сигнала и ако тя е вярна, е нов принос в чиновническия фолклор.

Легендата разказва, че от известно време Дацова започнала да кани колегите си на кафе в близкото до министерството заведение на ул. „Леге“. Обаче не на какво и да е кафе, а на такова, което струва 20 лева, защото се прави от барабонките на не знам какво си екзотично животно. На слисаните чиновници директорката обяснявала, че само такова пие. Да, скъпичко е, но на нея ѝ се полага, защото е незаменима в това министерство, а и сега то на нейните ръце е виснало.

Колегите не издържали и подали сигнал до институциите да я проверят за несъответствие на доходите.

Покрай тая история за кафе от барабонки, започва да се разплита далеч по-сериозна схема за раздаване на част от българските плажове.

Българските плажове се отдават за ползване по два начина – наем и концесия. Наемът е по-кратката процедура и се прекратява само с три нарушения.

Затова през юни и самото начало на юли 2020 г., когато пандемията от коронавирус е в разгара си, а времето е необичайно студено и вали почти всеки ден, дирекция „Управление на морските плажове“ тръгва на проверка по плажовете, отдадени под наем. В някои от проверките участва лично директорката Екатерина Дацова. Естествено на плажовете (повечето на най-северното Черноморие) няма никой – ни туристи, ни спасители, ни медицински лица. Просто сезонът не е започнал. Съставят се протоколи за нарушения.

За да бъде прекратен договорът за наем на плаж, е нужно Министерството на туризма да установи три нарушения. През лятото дирекцията прави още един тегел по Северното Черноморие и установява втори нарушения на същите плажове.

Някои от тях са като в любимия виц „Зайо, защо си без шапка?“ По силата на забравена от социализма наредба, има списък на лекарствата, с които трябва да разполага медицинският пост. Някои от тях не се произвеждат от десетилетия. Проверяващите обаче точно тях търсят. И въпреки че спасителите са били запасени с аналогични на социалистическите лекарства, наемателите получават второ нарушение – за липсващи медикаменти.

Има и още по зайо-байовски нарушения – че шамандурите в морето са прекалено близко, че има батут и лост извън разрешената зона.

През септември, когато сезонът вече свършва, дирекцията прави трети кръг по Черноморието и установява така желаното трето поред нарушение. Освен че шамандурите са близо, вече има и нарушение, че шамандурите са далече. Установено е и че липсват планове и схеми, които незнайно защо не са липсвали при първите две проверки. Изобщо – Зайо тоя път бил със шапка, но и тя не помогнала.

Договорите на наемателите са прекратени. Някои от тях дори не разбират това и внасят наема си за следващия сезон. Други пишат умилителни писма до министерството на туризма – от протоколите не разбираме какво се иска от нас. Моля ви, обяснете ни какво да направим и ще го направим. Получават отговор нищо да не правят, защото договорът за наем е прекратен и плажът вече ще се дава на концесия.

По време знаменитата война между Валери Симеонов и Николина Ангелкова, вицепремиерът все нападаше министъра на туризма, че дава плажове на концесия. За 6-те години, в които министър е Ангелкова, на концесия са дадени 38 плажа. За деветте месеца, в които управлява предложената от Валери Симеонов Марияна Николова, на концесия са дадени 32 плажа. За 6 плажа процедурата е започната по времето от Ангелкова и е завършена при управлението на Николова.

Две от концесиите от края на миналата и началото на 2021 г. са особено скандални. Едната е за плажа Панорама-север край Варна, който е непосредствено до свлачище. Още по времето на Ангелкова, Екатерина Дацова прави предложение да се даде на концесия, но след отрицателно становище на МРРБ Ангелкова отказва да продължи процедурата, защото това крие риск от построяване на по-големи „преместваеми обекти“ и активизиране на свлачището.

По времето на Марияна Николова отново се стартира процедурата за концесия на Панорама-север. Министерството на регионалното развитие пише становище против отдаването на плажа на концесия.

Това обаче не спира Екатерина Дацова. Тя подготвя документите за концесията. В тях становището на МРРБ е преразказано като положително.

Скандалът избухва, когато концесията е внесена в Министерски съвет. Някой от МРРБ, който чете документи, вижда предложението и се хваща за главата. Регионалният министър Петя Аврамова пише остро писмо до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, че становището на МРРБ е преразказано погрешно, че то не е променено и МРРБ категорично е против, защото „не може да се предотврати опасността от внезапно активизиране на свлачищни процеси“.

Още по-сладък е скандалът в Каварна.

На 10 декември 2020 г. в министерството на туризма се провежда заседание на комисията по концесиите. Неин председател е Екатерина Дацова, но тя не присъства на заседанието. Останалите четирима членове обаче имат кворум и откриват заседанието.

Дневният ред е да се избере на кого да се даде на концесия плажа на Каварна. Кандидатите са двама – Резон-С, представлявана от някой си Сергей Георгиев, и Роял Бей. Роял Бей на практика е старият наемател „Корнер“ под ново име, който от своя страна, преди да стане наемател, е бил концесионер на плажа. И двете фирми са на Валентин Николов, по-известен като Цуци. Той е бивш отговорник на СИК за района, близък на бившия депутат от ГЕРБ Живко Миланов. След като Миланов е хванат да рекетира местна фирма да му напълни багажника със суджук, Цуци минава в отбора на кметицата на БСП Нина Ставрева. Негов е хотелът на брега в Каварна.

Докато Николов с предишната си фирма „Корнер“ е наемател на плажа, пред хотела му изниква огромна дига. Става скандал и някак си не върви да се яви с тази фирма в процедурата.

В началото на заседанието, председателстващият комисията изчита няколко журналистически въпроса, постъпили в Министерството на туризма за този плаж.

След това комисията изчита писмо от Соня Божикова, началник на отдел „Приемна“ в Министерски съвет. С него тя информира комисията, че по запитване на Сергей Георгиев (представителят на другата фирма, кандидатстваща за концесията) е започнала обстойна проверка.

Комисията разглежда и журналистически публикации и запитвания, в които се разказва, че огромен багер разорава плажната ивица.

Какво мислите, че решава комисията?

Комисията решава, че тези сигнали са непозволен опит да се упражни натиск върху вземането на решенията.

И отстранява единия участник. Не този, който е разорал плажа. А този, който е подал сигнала.

Разказват, че когато холандците сложили ръка на бизнеса с кафе в Индонезия, забранили на местните да берат зърната, а те много обичали кафе. Никой обаче не можел да спре цибетките, които поглъщали зърната и ги изаквали цели. Индонезийците почнали да правят кафе от тях от немай къде, но холандците като добри търговци усетили маркетинговия потенциал и направили от барбонките най-скъпото кафе в света.

По една случайност това кафе за 20 лева се продава точно до министерството на туризма. И ако не бяха цибетките, може би никога нямаше да разберем какво се случва с плажовете ни.

Владимир Йончев, offnews.bg