„Това е една криворазбрана политическа почтеност, която искат да ни демонстрират хората на Слави Трифонов. Нещо от рода на „Понеже ние поемаме отговорността, ние ще вземем това решение без никой да ни се меси“.

Това е като момата, забременяла на село, и някой се изтъпанил и казал: „Аз съм бащата!“ – те поемат отговорността по същия начин“, посочи политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Политологът е на мнение, че не са важни лицата в предложения от ИТН кабинет, а парламентарното мнозинство, което ще ги подкрепи.

„Министрите, както днес /б.р. вчера/ казаха на своята пресконференция сценаристите на Слави, са изпълнителни на програмата и законодателната рамка, която мнозинството прави. Затова всичкото внимание, което отделяме за личностите и начина, по който се предлагат, ни отдалечава от общия въпрос – тези хора имат ли основни точки, по които да се съберат заедно, и кого ще привлекат от така наречените партии на статуквото, защото не им достигат гласове“, коментира доцентът от Софийския университет.

PR експертът Любомир Аламанов от своя страна обърна внимание на въпроса каква е целта, която от ИТН искат да постигнат.

„Дали наистина искат да управляват самостоятелно с идеята, че поемат отговорността, или дали нататък искат да се отиде към бързи и нови избори с идеята, че са възходяща тенденция. Дали все пак няма да сменят целта и дали няма да разберат, че тяхната цел се разминава с масовата цел“, изтъкна Аламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че от ИТН е добре да мислят „следкампанийно“. И го притесняват елементите на ГЕРБ-еризация на партията.

Доц. Стойчев изрази опасение, че са изгорени мостовете между „Има такъв народ“ и другите две партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

„Мегдан има, но има и горчив привкус на седянката. Едвам се сдържаха от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ да кажат силните думи, бяха позатихнали в името на общото управление. Когато седнат да говорят сега, ще стоят обидите. Недоверието ще продължи да го има и каквото и да договорят, то няма да е дълготрайно“, смята политологът.

„Не виждам как биха седнали да си говорят, но силно се надявам, че това е първата емоция след изборите. Това да станеш първа сила е и голяма отговорност, но и голяма чест“, каза от своя страна Аламанов.

PR експертът се надява, че от ИТН ще си припомнят основната задача – смяна на модела.

„Основната задача не е една партия да предложи кабинет. Основната задача е, например, да се изчисти администрацията от калинки“, отбеляза Аламанов.

„Това трудно ще стане в системата „Големия брат“ – аз сега ще ви донеса промяната! Това бе от основните проблеми на Слави. ГЕРБ загубиха адски много, защото се капсулираха и не слушаха външни съвети. Тук промяната идва и използва същия модел, което възпали хората“, добави той.

Двамата в края на разговора се съгласиха, че е важен самият Слави Трифонов, а не кой стои зад неговите действия.

„Той е достатъчно популярен и носи отговорността. Вотът на избирателите е изцяло към него, персонално. Ако някой си мисли, че с тази велика партия е спечелил гласове, далече се лъже. Авторитетът, легитимността на тези хора в парламента е на Слави Трифонов. Както отговорността на хората, които вършеха нещо от името на ГЕРБ, беше слята с Бойко Борисов, по същия начин това управление изцяло ще бъде върху плещите на Слави Трифонов и неговият провал ще бъде понесен лично от Слави Трифонов“, категоричен е доц. Стойчев.