Новият вариант на Плана за възстановяване и развитие, който трябва да защитим пред Брюксел, за да получим пари за овладяване на Ковид-кризата, ще бъде представен идната седмица. Това обяви в интервю за ”Дарик” служебният министър за европейските средства Атанас Пеканов.

„За мен най-важен е Планът за възстановяване и устойчивост. В тази седмица имахме разговори. През идната седмица ще публикуваме нашите предложения. От една страна стоят тези пари, от друга трябва да се вземат демократични решения“, каза Пеканов.

„В сферата на енергетиката имаме различия. Интересът на суверена е на първо място. Трябва да започнем да изграждаме работни места. Например индустриален парк, възобновяеми енергийни източници. Дигитализацията ще доведе до качествена практика. Дигиталният и зеленият преход ще помогнат на България“, коментира той.

Първоначалният вариант на българския план за развитие бе изготвен от екипа на Томислав Дончев, но трябваше да се изпрати около датата на първите парламентарни избори. Правителството на Бойко Борисов тогава обяви, че оставя това на следващия кабинет.

Пеканов призова за ваксинация, защото по този начин ще избегнем ново затваряне. „В България много неща спестихме. Спестихме от бъдещето. Инвестициите днес са инвестициите в бъдеще“, завърши Пеканов.

Източник: Frognews