Вчера в медийно участие депутатът от „БСП за България” проф. Румен Гечев съзнателно (!?) или не допусна изключително вредно за своята партия политическо внушение (съмнение). На въпрос за това дали левицата ще подкрепи президента Румен Радев за втори мандат, Гечев заяви, че тепърва предстои структурите на партията на низово и по-висши нива да анализират и решават, а сега пред партията стоял по-важен въпрос – за участието й във властта, в която би била ключов фактор даже и с 36 депутати.

 

Нека напомним на проф. Гечев следните пет факта:

  • Прези дентът Румен Радев бе номиниран от БСП през 2016 г., превърна се в лицето на промяната за България и спечели рекордните 2 000 000 гласа. Тази победа е безспорно мажоритарна, но е и най-големият политически капитал на Б СП в последните 1 0 години! За р едовите социалисти  тя винаги ще бъде  гордост  и  мотив за  мобилизация.
  • С вс ичките си политически действия президентът Радев оправдава високото доверие  и  на БСП ,  и на българските граждани – той изпълнява дадените обещания, стана смелото и непримиримо лице на борбата срещу корупцията и статуквото. Бе подложен на компроматна преса и политически натиск от бившите управляващи, но не се огъна – пръв бе на площада, а вдигнатият юмрук и призивът „Мутри, вън!” се преляха в стотиците хиляди протестиращи срещу порочния модел на властта  и дадоха име на нова политическа формация . Президентът Радев не загуби контакта си с обикновения българин, казва истините за състоянието на България и е гласът на народа по най-важните теми. Води независима и балансирана външна политика,  върна диалога с Русия и Китай, в  Брюксел и Вашингтон  се държи достойно и има авторитет .  Назначеното от Радев с лужебно правителство за броени седмици извърши това, което българският народ чакаше с години – ревизия и прекъсване на корупционните афери на ГЕРБ за милиарди, пресичане на купения и корпоративен вот, перфектна организация на  свободни и честни избори . Всичко това води до логичния ефект – за 5 години Румен Радев е абсолютният рекордьор  по висок политически рейтинг. Народът вярва в своя президент!
  • В навечерието на избори те на 4 април БСП  със самочувствие  на победител  в аванс ,  отказа да подкрепи  еднозначно и категорично  заявената воля на президентската двойка Радев-Йотова  да се кандидатира  за втори мандат. Мотивът бе подобен: „По-важни сега са парламентарните избори, по-важно е да говорим за бъдещото управление, пък после структурите ще си кажат тежката дума”…  По време на кампанията въпросът за подкрепата на президента бе най-често задавания  от левите избиратели. И логично –  след тежкото изборно поражение на 4 април в БСП консенсусно надделя мнението, че навременната подкрепа на президента бе една от основните причини за загуба та. Нима толкова бързо забравят поуките и собствените си изводи „социалистическите лидери” !?
  • За подкрепа еднозначно се изказаха ключови местни структури на БСП – софийската, пловдивската, варненс ката, десетки общински организации , стотици ОПО-та.
  • На 17 април т.г. Националният съвет на БСП , макар и с неоправдано закъснение, единодушно подкрепи Радев и Йотова за втори мандат със 122 глада „за” и 0 гласа „против ” . У ставно и  легитимно политическо решение, което трябва всеки социалист да изпълнява  и подържа в публичните си изявления !

Президентските избори са вот за посоката на страната – за реализиране на истинската промяна и възстановяване на българската държавност или за реанимиране на порочния модел „ГЕРБ”. Много бързо т.нар. „партии на протеста” се оказваха неподготвени за отговорността да ликвидират статуквото. И днес отново президентът Радев е единственият автентичен, последователен и инстуционално гарант на промяната!

Изборът е прост: Или си с Радев и промяната, или си за ГЕРБ и статуквото. А Най-недостойната поза е „колебаещ се”, защото с нея губиш лицето си и фактически подкрепяш статуквото. От чие име и за чия сметка?

Време е да зачеркнем задкулисието!

Другари????

 

Проф. Светлана Шаренкова