Идва място на политическото лидерство – как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности, коментира политологът по повод старта на новия парламент

С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Шестте политически сили в новия парламент представят днес водещите си приоритети.
Темата коментира в “Нашият ден“ на БНР политологът  Христо Панчугов:

“Няколко са големите въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на обществените очаквания. Да даде отговор на въпросите има ли такива ценности, които могат да съберат т.нар. „партии на протеста“ в рамките на едно реформаторско управление. Вторият голям въпрос е дали ще може да произведе модел, който да даде отговор на въпроса как изглежда промяната в България, която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което наблюдаваме в момента.

Изборите имат много проста функция – те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските граждани да решават проблемите на политиците. Идва място на политическото лидерство – как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности.

Тук въпросът не е просто на мнозинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред.
Ключово е да се знае кой е човекът, носещ отговорност за успеха или за провала на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в разговора в по-предишния парламент, в който се шантажираше за запазване на мнозинство, взимаха се откровено вредни за българската политика решения.

Трябва да се приключи с този политически шантаж и единственият шанс това да се случи е публичен разговор за дневния ред и за хоризонта на следващото управление.Всичко друго ще обрече на провал каквото и да е правителство дори и то да събере мнозинство. Защото математическото мнозинство в този парламент няма да е достатъчно.“