16 нови положителни проби за коронавирус регистрираха организаторите на Олимпийските игри в Токио днес, с което общият брой на случаи на COVID-19 на Игрите нарасна на 148. Сред новозаразените има и трима спортисти, но техните имена остават неназовани.

Другите положителни проби са на персонал и външни лица, свързани с провеждането на състезанията. Тримата спортисти не живеят в олимпийското селище, където до момента са регистрирани 16 положителни проби от началото на Олимпиадата.

В същото време организаторите на Игрите призоваха медиите в Токио да спазват стриктно ковид протоколите, след като отбелязаха, че е имало случаи на неспазване на ограниченията. Журналистите, които не спазват противоепидемичните ограничения са застрашени от „дисциплинарни последствия“.

Междувременно стана ясно, че заразените с коронавирус спортисти могат и да продължат участието си на Олимпиадата при определени обстоятелства.

Според информацията спортист с положителна проба за коронавирус би могъл да продължи участието си на Игрите след десетдневна карантина, ако няма симптоми, или след два отрицателни теста за ковид след шестия ден на карантината.

Подобни случаи могат да се отнасят за отборните спортове, където турнирите обикновено продължават през цялото време на Олимпиадата и определен член на отбора може да пропусне няколко мача на тима си при положителна проба, но след това да се завърне в игра в по-нататъшна фаза, съобщава БГНЕС.