Парламентът трябва много спешно да вземе законодателни мерки, за да се гарантират оттук нататък правата на българските граждани

„Днешното изслушване за пореден път доказа, че в България нарушаването на човешките права е институционализирано. Доказа, че за 12 години единственият начин ГЕРБ и присъдружни партии да крепят властта е да държат под подчинение българските граждани.“

Това каза заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Иванов по време на изслушването на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание.

„За съжаление, от това изслушване се оказа, че в последно време нарушаването на правата на българските граждани е минало всякакви граници – над 120 души, които са подлагани под наблюдение и всякакви други прилагания на специални разузнавателни средства“, обърна внимание Иванов.

Според него трябва много спешно да се вземат законодателни мерки, за да се гарантират оттук нататък правата на българските граждани.
„За да не може да има повече такива извращения със закони и със служители на държавата, защото и те са били принуждавани да го правят това нещо. За да изтече тази информация, това означава, че има съвестни служители, които са подали тази информация за извършваните действия спрямо други български граждани. Парламентът трябва да намери изход от тази ситуация – законово да се спре това безобразие“, каза още Иван Иванов.

По-рано Иван Иванов заяви от парламентарната трибуна, че през последните 12 години законите са се пишели в угода на управляващото мнозинство.
Към министър Рашков той се обърна с въпросите – колко наказателни производства са заведени по чл. 95 от НК (Чл. 95. (Доп. – ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. – ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Който с цел да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката участвува в извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание, се наказва с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.), по думите му, един мъртъв текст, към момента, в който са прилагани СРС-та, и каква е точната бройка на гражданите, спрямо които е прилагано СРС от всякакъв вид. И тъй като голяма част от тях са прилагани от ДАТО, ще се извърши ли проверка в тази държавна агенция и ще се вземат ли съответните административно-наказателни мерки, ако там са извършени нарушения при прилагане на СРС?


Въпрос към служебния министър зададе и Атанас Зафиров, заместник председател на парламентарната група на „БСП за България“, който попита какви законодателни промени трябва да бъдат направени, за да не се повтарят никога такива незаконни подслушвания на български граждани.
„Г-н министър, изнесохте стряскащи цифри, които показват, че темата с незаконосъобразното използване на СРС по отношение на лица, неудобни на едноличния режим на Бойко Борисов, е особено актуална. Нещо повече, вие потвърдихте тезата, която битува в обществото, че част от любимите на Борисов и на ГЕРБ служби активно са работили в нарушение на закона, изпълнявайки тези мръсни поръчки. За съжаление, част от тези неща са възможни и заради несъвършеното законодателство“, каза от парламентарната трибуна Зафиров.

Снимки: Пресцентър на БСП