“Знаете, че това е световен проблем. Питате какво става тук у нас. Уверявам ви, независимо, че сме от 70 дни в Министерството полагаме всички усилия, защото действително се натъкваме на факта, че има завишен миграционен натиск. Такъв натиск, какъвто е имало, преди да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет”

Има завишен миграционен натиск. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си за нивото на миграционния натиск, предаде Агенция „Фокус“.

„Въпросът е изключително важен. Той е съществен не само за България. Знаете, че това е световен проблем. Питате какво става тук у нас. Уверявам ви, независимо, че сме от 70 дни в Министерството полагаме всички усилия, защото действително се натъкваме на факта, че има завишен миграционен натиск. Такъв натиск, какъвто е имало, преди да встъпим в нашите задължения на служебен кабинет.

„Известно е, че МВР е компетентният държавен орган да осъществява контрол и наблюдение на държавната граница и към момента министерството продължава да поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от емигранти нарасне изключително така, че имаме това предвид, наблюдавайки обстановката. Мисля, че са известни фактите, че такъв натиск има, дори в Литва. Там натискът е 30 в повече, отколкото в предходен период.

Намерили са маршрути, минават. Натиск има и срещу южната ни съседка Гърция. Имал съм повод и съм провел няколко срещи с посланика на Република Гърция по простата причина, че имаме общ проблем. Мигрантите от Турция навлизат не само у нас, а и на гръцка територия. Миграционната обстановка изисква непрекъснато наблюдение и ние се стараем да наблюдаваме тези процеси.

Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен и да се използва за нелегално преминаване през страните в региона с цел достигане държавите от Западна Европа. Основен фактор, който ние отчитаме, за увеличения миграционен натиск, това са конфликтите в Близкия Изток и Централна Азия. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск по една политическа причина – изтеглянето на контигентите на НАТО от региона, което автоматично предизвиква вътрешнополитически проблеми“, коментир Рашков.

По думите му влошаващата се обстановка в Афганистан и неспособността на правителството да обезпечи сигурността на гражданите и нормалното функицониране на държавата и изпълнението на стратегическите й цели, определят миграционната динамика там.

Увеличаването на миграционния натиск на границата ни се дължи на подходящите климатични условия и на въведените облекчения на мерките срещу COVID, каза министърът на вътрешните работи.

„Повишаващото се транзитно преминаване през Иран в посока Турция генерира съществен бежански натиск по ирано-турската граница, което е предпоставка за нарастване за рисковете и за нашата страна“, заяви Рашков.

„В Турция е отчетено рязко показване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се повишаване наплива на нелегални мигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин – обособила се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие за изходна точка за отправянето им към турско-гръцката граница.

Концентрацията на значителен брой мигранти на територията на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на незаконния трафик и към България“, каза още Рашков.

По думите му затварянето на балканския маршрут е наложило мигрантите и каналджиите да разработват нови модели и методи в търсенето на алтернативни маршрути за придвижване до желаната от тях дестинация в зависимост от мерките за сигурност, които регулярно се предприемат от граничните власти.

„Увеличаването на миграционния натиск на границата с България се дължи както на подходящите климатични условия, което е ежегодна тенденция, така и на въведените облекчения на мерките срещу COVID пандемията. Съществен фактор е и облекчаването на мерките срещу COVID в Република Турция“, допълни още министърът на вътрешните работи.

По думите му тази възможност те не са имали предвид ограниченията заради коронавируса в южната ни съседка.

Нашите гранични пунктове са изключително натоварени, посочи министърът.

„Отпадна всякакво съмнение, че нашите служители на ГКПП забавят пропускането на чужди граждани, а и на български граждани на наша територия. Освен това проблемът с граничните пунктове, нашият контрол не е занижен. Увеличени са оборотите, с които се работи. Натъкваме се на множество случаи, в които мигранти се транспортират. Всяко транспортно средство, по отношение на което има съмнение, че се използва с такава цел, трябва да се провери внимателно“, каза още Рашков.

Кадър: NOVA News