По думите ѝ има добра основа да стъпят на първоначалния документ, където и четирите партии са били съгласи

Ще започнем първо с политическия документ, трябва да има разговори, съгласие и черно на бяло подписи какво ще се прави. След това отваряме разговора за министри и премиер. Нека всеки да си каже мнението, може всеки да предложи и в един спокоен и разумен разговор заедно да решим. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Днес левицата ще получи от президента Румен Радев третия, последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

Лидерът на БСП допълни, че обмислят да започнат разговори поотделно с партиите, но след това ще направят четиристранна среща.

„Целта е да се опитаме да намерим общото и да се изгладят различията между тях, които се появиха в първия тур преговори с първия мандат. В политическия документ, който дори ИТН подписаха накрая, постигнахме съгласие по отношение на това какво да се прави и кога да се направи, и след това те влязоха в противоречие за състава на Министерския съвет и на министрите. За нас е важно първо политиките и след това персоналният състав, който трябва да изпълнява тези политики“, каза Нинова.

По думите ѝ има добра база да стъпят на първоначалния документ, където и четирите партии са били съгласни. Тя допълни, че го има общото виждане, че трябва да се състави редовен кабинет заради тежките кризи, които ни чакат.

„Различията са техните противоречия, нашата роля в момента е на медиатор, на партия мандатоносител, която трябва да тушира тези противоречия и да намерим общ език. Затова и вчера казахме, че няма да предложим готов Министерски съвет и министър-председател, защото това миналия път е довело до противоречия между партиите на протеста. Ние запазихме добър тон, диалогичност, можем да говорим с всички в момента, така че ще опитаме, длъжни сме да опитаме“, коментира Нинова.