Започват разговорите с парламентарно представените политически сили за формиране на правителство, инициирани от БСП, след като партията получи от президента Румен Радев третият и последен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 46-ото Народно събрание.
Председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова заяви, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет.

„Ние имаме аргументи защо трябва да имаме редовен кабинет. И всички колеги са съгласни, че идват кризи, на които трябва да отговорим адекватно, разумно и спокойно.“

Първата среща е днес с представители на „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Според депутата от коалицията Арман Бабикян след заявения от „Има такъв народ“ отказ за подкрепа на бъдещ кабинет с мандат на социалистите, шансовете за съставяне на правителство намаляват.

„Беше анонсирано, че този тур, свързан със следващ мандат, очевидно такъв няма да има. Така че можем да говорим само за дружески разговори, някакви. Смятам, че е по-прагматично да обсъждаме някакви точки от актуализацията на бюджета, за да може поне да има смисъл тази среща.“

От БСП заявиха, че са готови за диалог с поканените от тях политически формации. Секретарят на парламентарната група Филип Попов коментира, че в създалата се ситуация партиите на протеста трябва да подходят отговорно.

„В поканата ясно и точно е записано за какво е срещата – тя именно е за преговори по формиране на редовно правителство. Надяваме се до четвъртък вече да има име, което да се обсъди за министър-председател, след което да бъде обсъдено на нашия Национален съвет. Трябва да направим всичко необходимо, и го правим всичко необходимо, за да се стигне до сформиране на редовен кабинет.“

Идната седмица са планирани разговори с „Има такъв народ“, които вече заявиха, че приемат покана за среща, въпреки че няма да подкрепят БСП. Лидерът Станислав Трифонов заяви:

„Възпитанието изисква, разбира се, да се отиде на среща, но причината да не подкрепим БСП е, че първо – имаме много големи различия“.
След „Има такъв народ“ идната седмица предстоят разговори и с представители на „Демократична България“, откъдето също вече заявиха, че не биха подкрепили кабинет с мандат на БСП.

Съпредседателят на коалицията Христо Иванов заяви:

„Всички знаят какви са ограниченията на „Демократична България“. Намаляха шансовете за съставяне на кабинет с участието на „Демократична България“, но ние сме само 31 депутати от 240“.
Очаква се да стане ясно решението на колективните органи на „Демократична България“, които обсъждат – дали биха участвали в разговори с БСП за съставяне на правителство.
От ГЕРБ, които не бяха поканени за разговори изразиха скептицизъм за съставяне на правителство, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че лидерът на социалистите Корнелия Нинова трябва да върне мандата.
„ИТН ти казаха, че няма да стане правителство с тебе, ГЕРБ ѝ казаха, че няма, „Да, България“ ти казаха, че няма. Тя трябва да върне мандата. Какви усилия, какви разговори ще правиш.“
От ДПС заявиха, че ще наблюдават развоя на събитията и резултата от преговорите за съставяне на правителство с мандат на БСП.
А, президентът Румен Радев вече призова партиите в Народното събрание към поемане на отговорност за управлението на страната.
„Не могат политическите сили в парламента да продължават да бягат от своята отговорност. Хората накрая ще санкционират всички, които абдикират от отговорност.“