Скок на броя на заразените с коронавирус и на починалите у нас. Новите случаи са за първи път над 2000 от април насам – 2090, като процентът на заразените е 6,5% при направени над 32 000 теста. 109 души са изгубили битката с болестта, става ясно от новите данни, публикувани в Единния информационен портал. Вчера стана ясно, че страната ни е първа по смъртност от коронавируса в ЕС. Общият брой на починалите е 18 840.Близо 3600 са хоспитализираните пациенти, като 301 от тях остават за лечение в интензивно отделение.

Най-голям е броят на заразените в София, Пловдив и Стара Загора.

Общият брой на заразените с коронавируса в България е вече 453 689. Общият брой на излекуваните е 405 095. Поставени са още 10412 дози ваксина. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл е 1 163 504.Вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи мерки за справяне с четвъртата вълна. Предложението му включва забрана за провеждане на масови мероприятия, освен с намален наполовина капацитет и зелен сертификат. Заведенията да работят само на открито, с 2 метра разстояние и групи не повече от 6 човека.

В заведенията да се допускат хора, които са имунизирани или преболедували, а персоналът също трябва да е ваксиниран. В моловете хората могат да са само по един на 8 кв.м. От Асоциацията на заведенията се готвят за протести, ако мерките влязат в сила.

Присъственото обучение в училище също е под въпрос. Засега министър Денков го гарантира само за първокласниците. Служебният министър-председател Стефан Янев опроверга твърденията, че това е опит за въвеждане на задължителна ваксинация.