Повод за реакцията на кандидата за министър на МВР в проекто-кабинета на Слави Трифонов е започналата проверка от страна на МВР в издателство „Нова звезда“

„Задкулисието не се посвени да използва дори МВР като бухалка в една мръсна “поръчка” срещу един адвокат, преподавател и свободен човек!“ – това написа едно от знаковите лица на „Има такъв народ“ Петър Илиев в профила си в социалната мрежа Twitter, цитиран от Епицентър.

Повод за реакцията му започналата проверка от страна на МВР в издателство „Нова звезда“. Целта е да се събере информация относно негово научно издание, в което се твърди, че има пасажи, копирани от дисертацията на друг преподавател в Софийския университет.

Според Илиев, който бе и кандидат за министър на МВР в проекто-кабинета на Слави Трифонов, проверката цели да се разруши „последната надежда на хората за истинска промяна – политическият проект, роден от Референдума – ИТН“.

Реакцията на адвокат Илиев стана факт, след като депутатът Тошко Йорданов публично обяви, че активисти близки до „Демократична България“ са подали жалбите срещу Петър Илиев в Софийския университет.

В сряда във Фейсбук лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов предупреди, че ще разбере кой иска да „съсипе“ кариерата и авторитета на юриста Петър Илиев. Трифонов не скри, че приема проверките за плагиатство в книгата на Илиев като атака срещу него самия и цялата партия.

Срещу Петър Илиев, който беше кандидат за вицепремиер и за министър на вътрешните работи и правосъдието в два неуспели проектокабинета на „Има такъв народ“, тече проверка за плагиатство в етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, припомня Епицентър. Проверката започна, след като във висшето училище бяха подадени три сигнала заради данните, че в книгата на Петър Илиев има близо 80 страници, копирани от дисертацията на друг преподавател – доц. Наталия Киселова. Вчера стана известно, че прокуратурата работи по сигнал за кражба на интелектуална собственост, подаден от сдружение „Боец“ в началото на август.

fakti.bg