Ние не бързаме с връщането на мандата, задържахме го достатъчно и се опитахме, направихме максималното, за да проведем разговори с останалите партии без ГЕРБ и ДПС, да се опитаме да създадем някакво поле за съгласие. Нашата протегната ръка не беше приета. “Демократична България“ не се явиха на разговорите, а „Има такъв народ“ дойдоха само, за да ни информират, че няма да подкрепят правителство с третия мандат. Оттук нататък задържането на мандата става безсмислено и затова решихме, че във вторник ще върнем мандата.

Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България” Александър Симов в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той обясни, че след като мандатът бъде върнат президентът има право да удължи работата на Народното събрание с ден-два, колкото до бъде приета актуализацията на бюджета.

В предаването “Денят започва“ той коментира, че този парламент работи повече от месец и всички законопроекти, които тепърва останалите партии искат да се разглеждат, е имало предостатъчно време те да бъдат вкарани и обсъдени. „Тези законопроекти бяха вкарани едва сега, накрая, знаейки, че този парламент няма политическо време, с идеята някои партии да имат с какво да се занимават в предизборната си кампания.“

Той допълни, че от “Демократична България“ са можели да дойдат на срещата с БСП, където да изложат желанието си за законопроектите. „Направихме всичко възможно да има диалог и няма да приема някой през медиите да ни казва какво да правим“, каза още той.

Социалистът заяви, че ни предстои предизборна кампания, в която основна тема ще бъде кой е виновен да стигнем до новите предсрочни избори. „Този отговор ще го дадат избирателите, то БСП не може да бъде винена за това. Участвахме в преговорите при първия мандат, направихме и невъзможното да има някакво съгласие, защото България се нуждае от редовен кабинет“, категоричен бе той. „Опитахме се да съберем мнозинството, но срещнахме голяма доза партиен егоизъм“, допълни той.

Александър Симов коментира изявлението на Слави Трифонов, че при нови избори на всяка цена ще има правителство: „Смятам, че няма нищо, което може да се случи след третия мандат, което да не може да се случи сега. И при условия там, където трябваше да има диалог, се чуваха думи като “продажници“ и “предатели“ съм лек песимист за това какъв диалог ще има и при новите избори. Смятам, че това са избори, които никой не иска, хората искаха редовен кабинет“, отбеляза Симов.

По повод слуховете в медийното пространство за създаването на политическа партия от страна на Кирил Петков и Асен Василев социалистът заяви, че всеки български гражданин има това право: „Ако такава партия се появи тя трябва да отговори на два въпроса – кой стои зад нея и как точно си представя развитието на България.“ Той обясни, че когато левицата пита Румен Радев дали подкрепя подобна партия, това в никакъв случай не е атака срещу президента.

Социалистът отхвърли твърденията, че е имало “прехвърчане на искри“ между БСП и президента: „Когато през 2016 г. номинирахме Румен Радев, издигнахме независим и горд човек, с качества, за да бъде истинският президент на България и е съвсем нормално от време на време да сме имали различия с него, но това не означава наличие на напрежение“, посочи Симов.

Личното мнение на социалиста е, че трябва да има избори 2 в 1, тъй като по този начин ще бъдат спестени пари, а и избирателната активност би била по-висока.

„Социологическите проучвания показват, че следващото управление ще зависи от две неща – възстановяване на диалога, но не през медиите и чрез извиване на ръце. И в крайна сметка ще излезе въпроса наистина ли тези партии искат окончателно да демонтират модела “Борисов“ или ще оставим цялото това наследство непроменено. БСП е готова да управлява в диалог с всички останали и го показахме в тази ситуация. Ние бяхме партията, която се държа максимално коректно с всички, поставихме големите теми и проблеми и с ужас видяхме, че другите партии не могат да разпознаят тези проблеми като важно и значимо“, заяви Александър Симов.