Германският канцлер Ангела Меркел изрази днес пълната си подкрепа за Армин Лашет, кандидата на нейния консервативен блок Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) за канцлер в изборите на 26 септември, предаде Асошиейтед прес.

Меркел и Лашет днес посетиха град Хаген и други райони в провинция Северен Рейн-Вестфалия, пострадали тежко от опустошителните наводнения през юли. Лашет е и премиер на провинцията, която е с най-многобройно население сред 16-те федерални региона на страната.


„Армин Лашет ръководи много успешно най-голямата провинция на Германия. Някой, който може да ръководи такава провинция, може да ръководи и Германия като канцлер“, каза Меркел пред медии в Хаген.

Лашет, който е лидер на ХДС, изостава в социологическите допитвания от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Социалдемократите набират преднина, подпомогнати от сравнителната популярност на техния кандидат – финансовия министър Олаф Шолц, който е вицеканцлер в коалиционното правителство на Меркел.

dariknews.bg