Ужасна новина за хиляди български семейства – „Лукойл България“ спира работа до Нова година! Причина руският монополист да хлопне кепенците до три месеца и да остави без работа около 7000 човека са отчайващите финансови резултати на компанията, принудена да плаща данъци и акциз в условията на европейско законодателство, а не на корупционния принцип „колкото-толкова“, разкри ексклузивно източник от Министерството на финансите

За броя на работниците и служителите в руската рафинерия има само задочни данни – пряко заети в производството в „Лукойл Нефтохим“ са около 2000 душиq fколо 4000-5000 служители са съпътстващ персонал, а над 50 на сто от работещите имат заеми към банки. Такава поне е информацията на Минко Минков, шефът на Синдиката на българските нефтохимици.

Не е тайна, че през изминалата 2020 г. рафинерията пропуска цели 54% от приходите си и от 6.3 млрд. лв. те се топят до 3 млрд. лв. Загубата също е една от най-драматичните през годините – над половин милиард лева.

Докато пандемията изтривала милиарди оборот, в руската група незабелязано са се случили и някои структурни промени – смяна на собствеността, смяна на модела на работата на рафинерията, а при търговеца „Лукойл България“ и смяна на някои условия в договорите с клиентите.

В момента тече проверка на така нареченото трансферно ценообразуване (пазарни ли са сделките между свързани лица) на „Лукойл“ по искане на финансовия министър Асен Василев.

Целта е да се установи дали благодарение на него „Лукойл Нефтохим Бургас“ винаги излиза на загуба, а освен дирекция „Големи данъкоплатци“ в НАП за проверката се ползва помощ от Холандия и Франция.

Отделно по думите на Василев след две ревизии били установени и 535 млн. лв. дължими данъци. Те обаче няма да бъдат внесени в бюджета, защото ще бъдат приспаднати от декларираните многомилионни загуби досега.

Litasco – собственик на всичко

В разгара на втората голяма вълна на ковид-19 на 9 декември 2020 г. „Лукойл Нефтохим Бургас“ става дъщерно на регистрираното в Швейцария Litasco S.A.

То е ексклузивен търговски представител на Lukoil за доставки на петрол и петролни продукти извън Русия с централа в Женева. Дружеството вече притежава 89.97% от акциите, като преди това те са на нидерландската Lukoil Europe Holdings B.V.

Промяна има и с другата голяма компания на групата – търговецът на едро и дребно „Лукойл България“. Там също Lukoil Europe Holdings B.V. е прехвърлило собствеността си на Litasco S.A.

Подобно преместване се случва в края на 2020 г. и с дружеството, занимаващо се с продажбата на авиационно гориво – „Лукойл ейвиейшън България“.

Промяна има и в ръководството на „Лукойл България“. Булат Субаев, който дойде на мястото на Валентин Златев през април 2019 г., през ноември 2020 г. е заменен от Андрей Матюхов. Малко по-рано пък Валентин Златев напусна и контролния съвет на „Лукойл България“. Но се озовава в друг свързан бизнес – с доставките на газ за рафинерията.

Още през май 2020 гeнeрaлният дирeктoр нa Булaт Cубaeв предупреди пред БНР, че опacнocттa нaй-гoлeмият дocтaвчик нa гoривo дa cпрe рaбoтa e нaпълнo рeaлнa зaрaди гoтвeнитe зaкoнoдaтeлни прoмeни, cвързaни c дaнъчнитe cклaдoвe.

Ставаше дума за прoмeни в Зaкoнa зa aкцизитe и дaнъчнитe cклaдoвe, c кoитo „Лукoйл Бългaрия“ ce зaдължaвa в cрoк oт eдин мeceц дa oтдeли и лицeнзирa кaтo oтдeлни дaнъчни cклaдoвe шecттe cи бaзи в cтрaнaтa, cвързaни c нeфтoпрoвoдa.

В мoмeнтa тe ca c лицeнз нa eдин oбщ дaнъчeн cклaд. Пoпрaвкaтa e вкaрaнa в прeхoднитe и зaключитeлни рaзпoрeдби нa Зaкoнa зa здрaвeтo, c кoитo ce прeкрaтявa дeйcтвиeтo нa извънрeднoтo пoлoжeниe, нaлoжeнo зaрaди кoрoнaвируca.

Прeдвидeният cрoк зa привeждaнe нa нoвитe cклaдoвe cпoрeд нoвитe изиcквaния и лицeнзирaнe e твърдe крaтък, изпищя Булaт Cубaeв. „Кaтo имaмe прeдвид cрoкoвeтe, рaзмeрa нa нeoбхoдимaтa рaбoтa и прaктичecкaтa нeвъзмoжнocт дa ги cпaзим, тo дa, oпacнocттa дa cпрeм рaбoтa e нaпълнo рeaлнa.“

Е, явно за година време руският монополист не успя да свикне с правилата за разплащане към бюджета в една европейска държава, затова консорциумът върви към фалит и затваряне на целия бизнес, заключи информаторът.

Малко хора знаят, обаче, че българската държава държи права на “златна акция” в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД.

Чpeз cвoя пpeдcтaвитeл в Haдзopния cъвeт дъpжaвaтa мoжe дa yчacтвa пpи взимaнeтo нa вaжни peшeния в дpyжecтвoтo, ĸaтo нaпpимep пpoмянa нa пpeдмeтa нa дeйнocт, пpexвъpлянe нa дpyжecтвoтo нa тpeтo лицe, cъĸpaщaвaнe нa щaтa и дp., включително фалит.

Дъpжaвaтa пpитeжaвa eднa aĸция Kлac A c ocoбeни пpaвa oт ĸaпитaлa нa дpyжecтвoтo, нa ocнoвaниe чл. 226 oт Tъpгoвcĸия зaĸoн. Кой е представител на държавата в тази компания е изключително важно, особено когато десетки години наред “Лукойл Нефтохим Бургас” АД генерира милиарди оборот, но официално е на загуба и не внася нито стотинка данъци?

По официална информация последната промяна при избор на представител на държавата в “Лукойл Нефтохим Бургас” АД е станала през 2017 година. Тогава на мястото на Р. Овч. като представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД е назначен тогавашният заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов от шайката на Баце. Оттогава няма никаква информация за промяна.

Кой е Красимир Първанов?

Кариерата на Красимир Първанов е свързана най-вече със скандали, някои от които водят до огромни щети за държавата. През 2011 година Красимир Първанов бе уволнен от поста изпълнителен директор на НЕК заради подписан меморандум с „Атомстройекспорт“, който обвързваше България до два месеца да подпише окончателен договор за строителството на АЕЦ „Белене“.

Тогавашният министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че Първанов е правил това без да го информира и затова ще бъде разследван от ДАНС. Заради подписания от Първанов меморандум България бе осъдена от „Атомстройекспорт“ и плати над милиард и половина обезщетение.

Разследването срещу Красимир Първанов се разми в годините и като виден незаменим кадър за Бойко Борисов през 2017 година той е назначен за зам.-министър на енергетиката в кабинета „Борисов 3“. Назначението му тогава бе посрещнато на нож от четирите големи работодателски организации – Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на Киро Гела, които дори в знак на протест изпратиха открито писмо до премиера от СИК.

Вместо обаче да бъде отстранен, Първанов бе назначен за представител на държавата в Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД. През 2019 година Красимир Първанов бе принуден да подаде оставка като зам.-министър заради „Апартаментгейт“.

Тогава се разбра, че той също си е купил апартамент от „Артекс” на много занижена цена. Срещу какви услуги е получил апартамент на скандално ниски цени можем само да гадаем.

Въпреки всички тези скандали няма информация Красимир Първанов да е отстранен като представител на държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас” АД. Засега, или поне докато я има фирмата.

източник:Narod.bg