Пандемията от коронавирус ще продължи още много дълго, въпросът в момента е колко скоро може да бъде отменена спешната ситуация в областта на здравеопазването.

Това обяви във вторник Майкъл Райън, директор на Програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) в рамките на онлайн сесия с въпроси и отговори с потребители на социални медии, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Очаквам вирусът да се предава за дълго време. Въпросът е колко дълго ще продължи извънредната ситуация в областта на здравеопазването. Това се определя от това колко хора страдат от болестта, колко хора са починали от вируса и до каква степен контролираме предаването му“.

„Ако можем да се отървем от хоспитализации и смъртни случаи и ако можем да ограничим разпространението, тогава извънредната ситуация в здравеопазването може да бъде премахната. Но дали вирусът ще изчезне? Не. Това е реалност. Този вирус ще остане с нас“, категоричен бе Райън.

В някои страни, отбеляза експертът, смятат, че извънредното положение е приключило. „Това обаче далеч не е така“, предупреди той.

От своя страна експертът на СЗО Мария ван Керхове също отбеляза, че пандемията далеч не е приключила.

„Определено все още сме в разгара ѝ. Разбира се, всички искаме това да приключи възможно най-скоро. Някои дори се държат така, сякаш е свършило. Но не е свършило“.