Около 140 хиляди работници и служители на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа заради ограничителните мерки в пандемията.

„Това е, може би, малко повече от средния брой засегнати от началото на пандемията до момента. Няма да остане някой, който е засегнат от ограничителните мерки, който да не бъде подпомогнат”, каза служебният социален министър и вицепремиер Гълъб Донев по Нова телевизия.

Той припомни, че в актуализацията на бюджета са заложени 400 млн. лв., които да бъдат насочени към бизнеса – за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения в следствие на кризата. Друга мярка е насочена към затворените бизнеси.

И в двете мерки – 60/40 с дизайна, който работи от юни, и в новата мярка 75/0, са включени самоосигуряващите се лица. Така, че за всички, които са засегнати по някакъв начин от кризата, тези мерки ще сработят, посочи вицепремиерът.

Министърът посочи, че помощи ще се изплащат в следващия месец. При актуализация на бюджета и гласуване на Народното събрание на предложения бюджет за антикризисните мерки, средствата ще се получат в края на октомври.

„Запазват се почти всички действащи до момента мерки. Мярката 80/20 няма да продължи да съществува. Всички, които са попадали в тази мярка, са получавали и пари по мярката 60/40. В момента абсолютно всички бизнеси, които имат намаление в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40”, обясни Донев.

Парите се получават от работодателя, който разпределя средствата между служителите си. Министърът даде пример с фитнес център, при който капацитетът е намален до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и собственикът ще попадне в мярката 60/40. В този случай държавата ще му изплати 60% от осигурителния доход на работещите.

„Истината за протестите винаги е някъде по средата. Всички, които протестират, много добре знаят – не от днес влизат тези мерки, те са прилагани до момента. Проблемите, които те изтъкват – да, искат бизнесът да работи, но това са нощните заведения, те все още не попадат в мярката, в която се затварят заведенията. Просто има ограничение на времето. Парите за тези мерки са предвидени в актуализацията на бюджета и аз разчитам, че Народното събрание ще гласува тези средства”, каза още той.

Актуализацията на бюджета

„Беше една задъхана битка и надпревара за това кой повече да даде. Гласуването на проекта за Закон за бюджета на ДОО започна с фалстарт още от първи член, където бяха гласувани три различни числа за приходите, което в моята практика досега не съм виждал. Същото се получи с други текстове от проекта. Но да, това, което се прие, е – 120 лв. допълнителна помощ за всички пенсионери до декември месец. За след това такива пари не са предвидени. Това ще е предмет на следващия бюджет, който трябва да бъде гласуван пак в Народното събрание”, обясни социалният министър.

„Пенсиите са повишени – 370 лв. е минималната….. Демотивиращо е по този начин. За минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се изискват минимум 15 години действителен трудов стаж. В тази категория има доста хора, които нямат достатъчен принос към държавното обществено осигуряване. Изравняват се страшно голяма група от българските пенсионери. Днес трябва да бъдат направени съответните разчети и някои от приетите вчера текстове могат да бъдат редактирани или да отпаднат. Възможно е и трето прегласуване на текстовете. Бюджетът – така, както е приет в момента, не би могъл да се изпълнява. Това е един неприложим закон”, смята социалният министър.

В разчетите, които министерството е направило, разходите и приходите, които са предложени, са за около 400 млн. лв. до края на годината. Според Донев само допълнителните 120 лв. на пенсионер са на стойност 720 млн. лв.

„Това, което като сметки и разчети е направено, сочи, че над 300 млн. лв. са минус. Решението е на Народното събрание. След като парите като приход в бюджета на ДОО не са достатъчни, те трябва да дойдат с трансфер от централния бюджет”, посочи вицепремиерът. Според него ако приходите не достигат, се отива към нов заем, решението за който ще бъде взето от Народното събрание.

investor.bg