Повечето партии в парламента осъдиха 9-ти септември, когато през 1944 г. е извършен държавен преврат, който отваря вратата към налагането на 45-годишен комунистически режим в България. Единствено Българската социалистическа партия (БСП), която е наследник на комунистическата партия, защити 9-ти септември с аргумента, че тогава е „започнал строежът на една друга България“.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ излязоха с декларации по повод 77-ата годишнина от 9-ти септември.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза от трибуната, че на днешната дата през 1944 г. е извършен „класически държавен преврат с участието на чужда войска, който впоследствие дава възможност да бъде установен комунистически режим“.

Превратът на 9 септември 1944 г. е извършен от коалицията „Отечествен фронт“, в която водеща роля има комунистическата партия. Четири дни по-рано Съветският съюз е обявил война на България и в страната има войски на Москва.

Атанасов припомни, че организираният по-късно т.нар. Народен съд е произнесъл 2730 смъртни присъди.

Това предизвика реакция от Александър Симов от БСП, който обвини опонентите си, че са „деца на старата номенклатура“.

„Девети септември не трябва и не може постоянно да бъде използван като политическа дъвка“, каза Симов, а в това време депутатите от „Демократична България“ напуснаха залата, предаде БТА.

Според Симов след 9-ти септември е започнал строежът на една друга България. „И никой няма право да казва на хората, които са се борили и са дали живота си, че са престъпници“, каза той.

Декларацията на ГЕРБ-СДС беше прочетена от Петър Николов. Той отговори на риторичния въпрос на БСП защо въпросът продължава да се повдига.

„Отговорът е прост – до момента, до който в българския политически живот има хора, които смятат, че нова България може да бъде построена върху костите и кръвта на своите сънародници, ще има и хора, които ще повдигат този въпрос“, каза Николов.

Председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов каза, че „9-ти септември е черна дата в българската история, каквото и да разправят българските комунисти“.

Арман Бабикян от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ призова „да затворим тази книга, да си простим, за да вървим напред“.

„Не ръкопляскайте, не милвайте паметника на Тодор Живков в Правец, не му разтривайте ушите, нищо добро няма да получим за бъдещето от това, че се разделяме за миналото“, каза Бабикян.

svobodnaevropa.bg