Три участъка от магистрала „Хемус“ и десет ремонта на язовири са направени без разрешителни за строеж, установи проверка на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК). При други три участъка от магистралата срокът за изпълнение е 2024 г.

Това съобщиха служебните министри на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков на пресконференция в четвъртък.

С това министрите отговориха на обвиненията, че служебното правителство е спряло или бави строежа на магистрала „Хемус“.През юни тази година лидерът на ГЕРБ Бойно Борисов и депутати от партията многократно обявиха, че с идването на служебното правителство е било спряно изграждането на магистралата. Подобни материали се появиха като платени предизборни публикации в няколко медии.

Строежът на „Хемус“

Според документите, които са намерени при проверката на ДНСК, до 2024 г. трябва да са готови само 51,5 километра от магистрала „Хемус“. Това са участъците 1,2 и 3 от Ябланица до Велико Търново.

„Истината за срока на магистрала „Хемус“ е, че до 2024 г. ще се завършат тези три участъка и това е записано в договорите, които е сключило предишното правителство, а следващите участъци предстои да бъдат строени“, каза министър Комитова.

„Лъжа е, че служебното правителство е забавило това строителство на магистралата“, добави тя.

Взимаш 84 млн. за част от „Хемус“, връщаш 100 хил. Да, държавата е била твоят донор

Освен това проверката на ДНСК е установила, че при участъците 4,5, и 6 отчуждаването все още не е приключило навсякъде. Липсват одобрени инвестиционни проекти, както и разрешения за строеж.Началникът на ДНСК арх. Влади Калинов съобщи и че за участъците 7, 8 и 9 няма одобрен подробен устройствен план, няма отчуждителни актове и инвестиционни проекти. За тези участъци от магистралата също така няма разрешение за строеж и по тях не се извършват строително-монтажни работи. По думите му за участъци 7 и 8 дори няма установено трасе.

„Най-големият нарушител на Закона за устройството на територията е била самата държава“, каза заместник-регионалният министър арх. Иван Шишков и допълни, че всички участници в управлението на държавата са допуснали това незаконно строителство.

„Копано е в неотчуждени имоти от анонимен строител, защо собствениците не реагират? Това са много странни обстоятелства“, каза министър Комитова.

„Насипите са без установено качество, защото няма официален строител. Най-важното на един път е основата, затова често се сблъскваме с ремонт на ремонта“, добави тя.

Незаконни ремонти на язовирите

По време на пресконференцията в четвъртък министърът на икономиката Кирил Петков съобщи още, че стените на десет язовира са ремонтирани без разрешение. В случай че стените се напукат или стане авария, няма кой да поеме отговорност, допълни той.Петков съобщи, че ще сезира прокуратурата за незаконните ремонти и ще уволни незабавно последния член от стария екип на борда на директорите на Държавната консолидационна компания, възложила ремонтните дейности.Проверка на Петков по-рано тази година установи редица други нарушения при строителството и ремонтите на язовири.От 416 язовира,предвидени за ремонт,82 % от работата по договорите са изпълнява само от 7 компании. От тях са завършени само 10, които по думите на министъра не са напълнени.Друга проверка на служебното министерство показа, че държавата е похарчила над 2,3 милиона лева за ремонта на язовира „Пазар дере“ край Ловеч, който изглежда като „локва“.