Министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче подаде оставка тази вечер след трагедията, причинена от пожара в болницата за пациенти с COVID-19

„Преди година и половина, когато регистрирахме първия случай на ковид – помня, че тогава имахме две пресконференции на същото това място, оттогава винаги стоях открито прозрачно и съобщавах добрите и лошите новини. Никога не бягах от критика, не дължах отговор, правех всичко, за да победим пандемията. Всички решения, които бяха вземани, бяха с единствената цел да защитим здравето на гражданите. Последната трагедия в Тетово ме засегна много силно, съжалявам за загиналите, съчувствам на семействата, няма думи, които да опишат това и да се компенсира загубата. Като лекар и като министър имам почтеност и поради морални причини връчих писмено оставката си на премиера Зоран Заев”, каза Филипче.
Той благодари на всички, които са работили с него по време на службата му като министър и по време на пандемията, особено на представителите на медиите, за тяхната прозрачност и подкрепа.
По-рано през деня оставка подадоха заместник-министърът на здравеопазването Илир Хасани, директорът на тетовската болница Флорин Бесими и икономическият директор Артан Етеми.
Пожарът избухна на 8 септември около 21.00 часа местно време в болница в Тетово, построена специално за пациенти заразени с коронавирус.
По първоначална информация пожарът е причинен от експлозия. Инцидентът стана. В момента на избухването на пожара в отделението е имало 24 пациенти. До момента е потвърдена смъртта на 15 души.
В разследването за причините на трагичния инцидент участват петима прокурори, съобщиха от прокуратурата в Скопие.
Правителството на РСМ обяви тридневен траур (четвъртък, петък и събота) във връзка с трагедията в тетовската болница.
На извънредна сесия кабинетът призова да се отложат всички публични и частни тържества, партита, културни, артистични и спортни събития през тези дни.
Правителството прие помощта на някои държави членки на НАТО, които изпратиха експерти с голям опит в разследванията на пожари, за да помогнат за определяне на причините за пожара.

Източник: БГНЕС