„Ще видим след изборите дали вотът 2 в 1 е успешен. Аз не мога да си представя кой вариант беше по-добър. Румен Радев е прав, че ще се спестят пари. Ще имаме смесена предизборна кампания. Тънки сметки с президента не сме правили кога ще е вотът. Румен Радев беше достатъчно толерантен и даде време на депутатите за актуализация на бюджета. Имаме си щаб много отдавна. Още през януари обявихме, че ще се кандидатираме за втори мандат и сме започнали подготовка. Парламентът се използва за нападки срещу Румен Радев, което не е добре и за без това ниския рейтинг на парламентаризма. Ние 4 г. работихме за връщане на държавността. Трябва с президента да се държим така, сякаш се явяваме за първи път. Не ме стреснаха думите на Йордан Цонев, че ще работи да не спечелим изборите. Мен не ме изненадва коалицията ГЕРБ – ДПС, която явно видяхме в този парламент“.

Това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

„10 години управлението трябва да отговори защо България е на последно място във всички класации с най-много бедни хора. Досега не съм чула Кирил Петков или Асен Василев да казва, че ще прави политически проект. Ще съм доволна да чуя оценката на БСП, дали съм оправдала доверието ѝ. Ако има такава политическа интрига, нека да става партия. Не сме си представяли, че ще бъде толкова заплетена изборната интрига и че така ще си правят партиите пиар на гърба на президентската институция. Не смятам, че БСП е неспокойна. Поддържам много тесни контакти с хора от левицата. Подценяват се избирателите на БСП. Абсурд е хора, които дълги години гласуват за левицата, да тръгнат към нов проект. Това, което обеща на избирателите Румен Радев, не е отстъпил и крачка встрани. Има хора, които искат да вкарат клин между нашата президентска двойка и БСП, ИТН и ИБГНИ. Това са партиите, които ни подкрепят. Ще търсим съюзници във всяка една посока. Гледам спокойно на факта, че Слави Трифонов не можа да направи правителство. Механизмът „Борисов“ не може да бъде разграден за един ден“, каза още Йотова. Тя допълни, че Румен Радев трябва да прецени дали да прави промени в новия служебен кабинет.

„Аз не очаквам някаква оценка от БСП в 10 страници. Подкрепата на левите хора на избори ще е най-добрата оценка за мен. Вярвам, че ще получим подкрепата на българските социалисти. Желанието на хората е да се продължи в тази посока, която пое служебният кабинет – да има правила и закони за всички. Аз съм убедена, че ще има правителство след следващите избори. Партиите си направиха изводи, които не признават, защото идва кампания. Служебният кабинет твърде много вдигна летвата със смелост, прозрачност и професионализъм. Дълги месеци следващи правителства ще бъдат сравнявани с този кабинет“, каза още Йотова.