Предстои ни тежка зима. За това предупреди председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от „Има такъв народ“ Иван Хиновски в сутрешния блок на БНТ.

Цените се движат нагоре. Най-сериозният удар върху столицата ще бъде цената на топлинната енергия, която ще бъде още по-висока. Поне с 10-15% ще се повиши цената на топлинната енергия, прогнозира Хиновкси.При нас също трябва да бъдат взети мерки, настоя Хиновски, според когото един служебен кабинет не може да направи нищо. Единствената инстанция е КЕВР, която може да сигнализира за злоупотреби с цените на топлинната енергия и да санкционира, останалите институции не могат да направят нищо.Хиновски се похвали, че в Комисията по енергетиката цари пълен консенсус и няма спорове между партиите. В енергетиката има тежки, рискови и обективни процеси, но от дълго време има консенсус. Единствените разлики между народните представители в комисията са кога да бъдат обявени сроковете за затваряне на комплекса „Марица-изток“, уточни шефът на енергийната комисия.

Народното събрание е пред разпад, а аз получавам обаждане от колегите да направим още едно заседание на комисията. Ние отворихме кутията на Пандора с горещите проблеми на отрасъла“, изтъкна Хиновски.

Той увери, че депутатите в Комисията по енергетика са направели много неща, но проблемите пред българската енергетика, които се замитат са – бъдещото на ТЕЦ Марица-изток 2 и „Топлофикация“ София. Хиновски предлага в подхода за решаването на бъдещето на комплекса „Марица-изток“ създаването на специализирано предприятие, което ще буферира голяма част от работещите в предходния период, когато минната дейност постепенно ще намалява.

Той не каза дали би заел поста на министър на енергетика в евентуално правителство след предсрочните парламентарни избори, но би помагал на по-младите си колеги. Трябва всички да заровим томахавките, призова в заключение Хиновски.