Пентагонът призна, че последният му въздушен удар с дрон в Кабул на 29 август, при който загинаха 10 цивилни, сред които седем деца, е бил трагична грешка, съобщават световните агенции.

„Ударът беше трагична грешка“, каза на пресконференция в Пентагона началникът на Централното командване на САЩ генерал Франк Маккензи.

В продължение на дни служители на Пентагона твърдяха, че извършването на удара е било оправдано, въпреки загиналите 10 цивилни. По-късно медии изразиха съмнения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация, и посочвайки липсата на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Маккензи каза, че колата е била ударена заради „искреното убеждение“, че е представлявала непосредствена заплаха.

„Сега съм убеден, че 10-те цивилни, включително седем деца, са станали жертва на трагична грешка“, каза Маккензи и добави: „Нещо повече, сега смятаме, че е малко вероятно автомобилът и убитите да са били свързани с „Ислямска държава“, или да са представлявали непосредствена заплаха за американските сили“.

„Това беше грешка и поднасям искрените си извинения“, каза на пресконференцията американският генерал. Той допълни, че нищо от това, което е направила американската армия, не е било базирано на информация от талибаните.

Американският министър на отбраната Лойд Остин също поднесе днес извиненията си за извършения погрешка удар в Кабул, при който загинаха невинни цивилни.

„Поднасям искрените си съболезнования на близките на убитите  . . . Разглеждаме възможността за изплащане на компенсации“, посочи Остин в комюнике, признавайки, че човекът, който е станал мишена на удара е „просто една невинна жертва, както и останалите, които трагично загубиха живота си“.

„Поднасяме извинения и се ангажираме да извлечем уроци от тази ужасна грешка“, добави министърът. Говорител на Пентагона съобщи, че Остин е поискал повторно разследване на инцидента, което да установи отговорните за трагичната грешка.