Главният прокурор Иван Гешев е демонстрирал и пред депутати от Европарламента способността си да не отговаря на въпроси и да обяснява, че няма информация за дела, понеже това не му влиза в работата. Шефът на държавното обвинение е имал среща с членове на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи LIBE. Евродепутатите бяха на двудневна мисия у нас като група за наблюдение на върховенството на закона и основните права. След срещата прокуратурата пусна съобщение без каквато и да е информация, но с уверението, че е готова за продължаване на „двустранния диалог“.

Очаква се главният прокурор да е наясно

Евродепутатите обаче дадоха пресконференция, на която стана ясно, че Гешев не е отговорял на въпросите им, а те смятат действията на прокуратурата и правомощията на началника ѝ за смущаващи. Главният прокурор е бил питан на какъв етап е делото за снимките със златните кюлчета от спалнята на премиера Бойко Борисов. В типичния си стил Гешев е отговорил, че не знае.

Голяма част от въпросите, които ние зададохме, бяха свързани с инерцията, с липсата на активност, на започнати разследвания. Зададохме въпрос за конкретен случай, свързан с печално известната снимка на предишния министър-председател и получихме отговор: „Не знам къде се намира този случай по отношение на производството“. Тук става въпрос за случай с голяма чувствителност, сериозна важност и се очаква главният прокурор да е наясно„, разказа евродепутатката София ин‘т Велд.

Тя допълни, че са били притеснени и от липсата на активност за образуване на корупционни дела. Тя обаче подчерта, че това нежелание е съчетано с правомощието на Гешев да прекрати всяко производство, което поиска. Това правело ситуацията още по-лоша.

Това дава наистина необикновени правомощия. Ако това се комбинира с явната инерция, в това ведомство наистина ситуацията е силно тревожна„, каза още тя.

Тук има прекалено много безнаказаност

Корупцията не е уникален за България проблем, подчерта евродепутатката. Според нея обаче у нас има „твърде много безнаказаност“. Това е лош сигнал към гражданите, коментира тя.

Евродепутатката заяви, че имало надежда, защото у нас се срещнала и с много енергични хора, които искали да променят ситуацията.

А защо да не вярвам на „Репортери без граници“?

Евроепутатката бе запитана дали вярва на класацията на международната организация „Репортери без граници“, според която България се намира на 112 място по свобода на словото. В отговор ин‘т Велд заяви, че това не е точна наука като математиката, но тя имала доверие.

България е била на 32 място преди 20 години, сега е на 112. Това не е външна критика, в интерес на всички е да има здравословна медийна среда. Всички можем да си признаем, че има сериозен проблем тук„, заяви тя, разказвайки, че много хора у нас я убеждавали да не вярва на класацията.

В България има проблем с прозрачността при собствеността на медиите, каза още ин‘т Велд. Тя подчерта, че трябва да се подкрепя разследващата журналистика, а у нас тя е много малък сегмент от пазара. Евродепутатката заяви, че вероятно на европейско ниво трябва да се мисли за установяване на правила за собствеността на медиите.

Брюксел вече гледа към България

Проблемите на Бъглария вече са във фокуса на Европарламента, заяви депутатката Елена Йончева, която също е част от групата за наблюдение. Тя разказа, че само преди две години никой не искал да слуша за тях, но сега ситуацията се е променила. Според ин‘т Ведл наблюдението в страната трябва да продължи. Тя констатира, че досега Европейската комисия е правела повърхностни проверки.

Това не е първият път, в който комисията LIBE се занимава с България. По нейна иницатива в края на миналата година Европарламента прие резулюция, с която заклейми корупцията у нас.