„Демократична България“ ще имаме кандидат-президентска двойка. Обсъждат се кандидатури, водят се разговори, ние сме все пак обединение от три различни партии и трябва да си дадем време за дебати във всяка една от партиите и да се говори с кандидатите, които са предложени“, заяви пред БНТ Цецка Бачкова от ДБ.

Макар и всички да са закъснели, дори и най-голямата политическа партия все още не е излъчила кандидат, подчерта Бачкова. Тя отказа да коментира имена на този етап.

„Разбирам ентусиазма, когато си нов в политиката, ние тази грешка сме я правили много пъти, така че не можем да ограничим избора на тези хора, които са решили да влязат в политиката. Смятам обаче, че беше изпусната възможност да бъде излъчено мнозинство“, коментира Бачкова отказа на „Продължаваме промяната“ за излъчване на общи листи.

„От наша страна имаше подадена ръка, тъй като все пак българските граждани очакват някаква сигурност да им бъде дадена или поне излъчена на тези избори, сигурност, че може да се създаде редовно правителство, защото иначе може да излъчваме парламенти безкрай“, допълни тя.

Цецка Бачкова не може да прецени почтеността на новия политически проект, тъй като още не е видяла хората, с които работи. Според нея почтеността се оценява и във времето, и в изпитанията.

Тя коментира и кризата в туристическия бранш:

„На всички ни се иска икономиката да работи и да няма ограничителни мерки. Аз много добре разбирам проблемите на бизнеса, беше една трудна година, вече втора такава върви. Може би трябва да помислим като цяло за мерки за възстановяване на икономиката“, каза Цецка Бачкова.

По думите ѝ в България се е говорело как да се помогне на бизнеса по време на ограничителните мерки, но не и за възстановяването след тях.

„Няма как от едно служебно правителство да очакваме да се предприемат сериозни икономически реформи“, каза Бачкова.

Според нея те не са били приоритет – служебните министри са показали къде потъват парите, къде има нередности и къде нещата не функционират.