Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше първата българска медия, която подкрепи номинацията на ген. Румен Радев за президент на Република България и изтъкна 10 ясни аргумента за това.

Направихме го с искреното убеждение, че Отечеството се нуждае от промяна, от връщане към държавността и нормалността, от нови неопетнени и почтени хора. И тогава, и сега вярваме, че Румен Радев е този, който може да бъде носител и гарант на тези ценности в името на хората. На изборите през 2016 г. той бе издиг­нат от БСП за кан­дидат президент заедно с кандидата за вицепрезидент – ярката и доказала се  социалистка Илияна Йотова. Неед­нок­ратно двамата споделяха от сърце и душа, че левите хора в Бъл­гария са тяхното политическо семейс­тво и винаги ще бъде така!

Като президент на Република България през пос­лед­ните пет години Румен Радев бе непоклатим изразител на социал­ните каузи на българите, а бит­ката за справед­ливост е неговата истинска битка! Той смело вдигна юмрук срещу коруп­цията и мут­ризацията на властта и затова не е случайно, че първият негов служебе­н кабинет водеше активна и социална, и антикоруп­ционна политика. Убедени сме, че това ще бъде политиката и на сегашното правителство. Радев и избраните от него министри, в мътна медийна и съдебна среда, постепенно започнаха да връщат почтенността, интелиген­т­ността и ком­петен­т­ността в политиката и държавните институции, да обединяват народа и нацията (а не статуквото и задкулисието), да лекуват раните, нанесени от проваления модел на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Президентът Радев не на думи, а на дела доказа, че е истински български патриот и защит­ник на националния интерес и на балансираната външна политика в новия многополюсен свят, че не служи на чужди и антибългарски интереси. Така той се превърна в националния лидер, така чакан от народа през дългите и тягостни години на прехода -доказва го непоклатимото обществено доверие в него!

Последните пет години категорично показаха, че Радев и Йотова са точните хора, на точното място, в точното време! Затова и днес потвърждаваме нашето доверие и подкрепа за техния втори мандат.

На добър път към Победата, господин президент!

Проф. Светлана Шаренкова